Työministeri Filatov arvostelee silpputöitä

Työministeri Tarja Filatov arvostelee pätkätöitä. Työministeriö tutkii parhaillaan määräaikaisen työn yleisyyttä ja käytön lainmukaisuutta. Selvitys valmistuu jouluun mennessä.

Työministeri Tarja Filatov (sd.) arvostelee silpputöitä eli epätyypillisiä työsuhteita. Hän kaipaa kaikille työntekijöille tasa-arvoista kohtelua työsuhteen muodosta riippumatta.

- Epätyypillisissä työsuhteissa on oltava samat oikeudet ja velvollisuudet kuin vakituisessa työsuhteessa olevilla myös käytännössä eikä vain lakikirjassa. Silloin työmuotojen joustoa käytetään tarkoituksenmukaisesti eikä niiden avulla pyritä kiertämään työnantajan vastuita, Filatov sanoi lauantaina Helsingissä.

Työnantajat hakevat hänen mukaansa joustoa epätyypillisistä työsuhteista: pätkätyöstä, vuokratyöstä, osa-aikatyöstä, sirpaletyöstä, ja niissä näkyvät työelämän muutokset ja kilpailun koveneminen.

- Suomessa on ikävä kyllä liian paljon yrityksiä, jotka ulkoistavat työnantajalle kuuluvia riskejä työntekijöilleen. Työaika pirstaloidaan kysyntähuippuihin ja hiljaisemman kysynnän riskin kantaa työntekijä työttömyyden kautta eikä työnantaja.

Filatovin mielestä on väärin, että yritykset irtisanovat vakituista henkilöstöään ja korvaavat sitä esimerkiksi vuokratyövoimalla tai määräaikaisilla työsuhteilla, jotta voisivat jakaa riskejä uudelleen.

Työministerin huhtikuussa asettaman selvitysmiehen tehtävänä on parhaillaan tutkia määräaikaisen työn yleisyyttä, käytön lainmukaisuutta ja lainsäädäännön kehittämistarpeita. Varatuomari Kirsti Palanko-Laakan selvityksen on määrä valmistua jouluun mennessä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat