Työmatkavähennyksen ylärajaan tulossa korotus

Viime keväänä jo kertaalleen hyväksytty ensi vuotta koskeva tuloverolaki aiotaan avata uudelleen. Ensi viikolla alkavassa budjettiriihessä on määrä sopia työmatkakustannusten vähennysoikeuden korottamisesta. Vähennyksen ylärajan nostamisella pyritään kannustamaan työvoiman liikkumista.

Eduskunta saa siten syksyllä mahdollisuuden käydä keskustelun ensi vuoden verotuksesta. Alkuperäinen hallituksen ajatus vaalivuoden verolakien lyömisestä kokonaan lukkoon jo keväällä ei siten toteudu.

Työmatkavähennyksestä käytiin keskustelua kokoomuksen ministereiden ja eduskuntaryhmän yhteiskokouksessa keskiviikkona Seinäjoella. Puolueen näkemyksen mukaan ylärajan korottaminen kannustaisi myös maakuntien sisäistä työvoiman liikkuvuutta ja olisi siten aluepoliittisesti merkittävä toimenpide.

Nykyinen vähennysoikeuden yläraja on 20 000 markkaa ja omavastuu 3 000 markkaa vuodessa. Vähennyksen sisään mahtuvat laskennallisesti kulut, joita aiheutuu julkisen liikenteen käyttämisestä 83 kilometrin mittaisella työmatkalla. Jokainen tuhannen markan korotus ylärajaan merkitsi neljää kilometriä lisää.

Valtiovarainministeri Sauli Niinistön (kok.) mukaan korotuksen määrää ei sovittu. Kustannukset eli verotulojen menetykset jäänevät kuitenkin muutamaan kymmeneen miljoonaan markkaan. Se ei heilauta Niinistön mukaan sen enempää valtion kuin kuntienkaan taseita.

Vähennysoikeudesta kuukausikohtainen

Vähennyksen omavastuu on ongelmallinen erityisesti pätkätöitä tekeville, joiden matkakulut jäävät lyhyestä työsuhteesta usein alle 3 000 markan vuodessa. Niinistön mielestä ongelma voitaisiin poistaa muuttamalla vähennysoikeuden alaraja kuukausikohtaiseksi.

Valtiovarainministeri torjui näkemykset siitä, että verolakien aukaiseminen villitsisi hallituspuolueet tekemään tulopuolen vaalibudjettia. Hänen mukaansa "kaiken mukavan harrastamiseen" ei ole ollut näköpiirissä erityisiä haluja.

Oppositio pääsee kuitenkin eduskunnan syyskaudella tuomitsemaan hallituksen verolinjan ja uusimaan jo kertaalleen keväällä tekemänsä muutosesitykset.

Niinistö korosti, että matkakulujen verovähennysoikeus on yksi osa kokonaisuutta. Työministeriön ja valtiovarainministeriön välillä on keskusteltu myös mahdollisista sanktioista niille, jotka eivät ota tarjottua työtä vastaan. Porkkanapuolelle tarjotut erityiset työnhakupalkkiot eivät ole toistaiseksi innostaneet valtiovarainministeriötä.

Keskusteluissa on pohdittu mm. työttömän yhteydenpidon tiivistämistä työvoimatoimistoon sekä työn vastaanottamiseen liittyvää ammatillista suojaa. Niinistön mukaan meillä on tiukka lainsäädäntö, mutta väljä käytäntö.

Riihessä suuremmat jyvät

Niinistö arvioi, että keskiviikkona alkavan budjettiriihen luonne voi olla jonkin verran erilainen kuin mihin on totuttu. Normaalisti kopla eli valittujen ministereiden joukko on riidellyt asioista ja syntynyt sopu on viety laajempaan hallituksen käsittelyyn.

Koplavaihe eliminoidaan nyt lähes nollaan. Se jättää Niinistön mielestä tilaa laajemmalle talouspoliittiselle keskustelulle koko hallituksen piirissä. Selkeitä aihekokonaisuuksia olisivat mm. talouden lähtötilanne, rakentaminen sekä työvoiman aktiivisuuden ja liikkumisen lisääminen.

-Kyllä riihessä puimista riittää. Voi vain olla, että jyvät ovat tällä kertaa vähän suurempia kuin kymmenien tai satojen miljoonien koplariidat, Niinistö pohdiskeli.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän työvaliokunta hyväksyi keskiviikkona Seinäjoella julkilausuman, jossa perätään uutta aluepolitiikkaa. Alueellisen kehittämisen perustaksi halutaan omatoimisuus, osaaminen, tutkimus ja yritteliäisyyden edellytysten luominen.

Maakunnat ottavat vastuuta omasta kehittymisestään erityisolosuhteiden ja omien vahvuuksiensa pohjalta. Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ben Zyskowicz ei näe paluuta vanhaan aluepoliittiseen keinovalikoimaan, jolla voitaisiin "väkivaltaisesti" estää ihmisiä muuttamasta muualle esimerkiksi työn perässä.

Maan sisäiseen muuttoliikenteeseen ei hänen mielestään voi kuitenkaan suhtautua välinpitämättömästi eikä sitä saa jättää pelkän markkinoiden ohjauksen varaan. Julkilausumassa korostetaan, että panostamalla samanaikaisesti sekä kaupunki- että maaseutupolitiikkaan voidaan eri seuduille antaa mahdollisuus kehittyä luontaisten edellytystensä pohjalta.

Lue myös:

    Uusimmat