Mainos

Työmarkkinoilla neuvotellaan tiiviisti

Työmarkkinoilla on käyty koko päivä tiiviisti neuvotteluja tulopoliittisen kokonaisratkaisun soveltamisesta eri sopimusaloille.

Alkuillasta neuvottelutulosten piirissä oli noin 160 000 palkansaajaa. Loppuillan aikana toivottiin heruvan tuloksia vielä ainakin valtiosektorilta. Sopimusalalla työskentelee noin 125 000 henkilöä. Merkittävällä metalliteollisuuden sopimusalalla varauduttiin jatkamaan neuvotteluja tarvittaessa aina huomisaamuna kokoontuvaan SAK:laisen Metallityöväen liiton valtuuston kokoukseen asti. Vielä illansuussa neuvottelupöydällä olivat yhä mm. palkkaratkaisua, luottamusmiesten asemaa ja työaikaa koskevat kysymykset. Isoista sopimusaloista neuvotteluja käytiin edelleen niin ikään kaupan alalla.

Päivän mittaan syntyi joka tapauksessa muutamia laajempia neuvottelutuloksia. SAK:lainen Viestintäalan ammattiliitto ja Viestintätyönantajat pääsivät sopuun noin 22 000 kirjatyöntekijän, sanomalehden jakajan ja graafisen toimihenkilön työehdoista. Myös yksityisellä sosiaalialalla sorvattiin tupon mukainen neuvotteluratkaisu. Sopimus koskee noin 18 000 mm. yksityisissä päiväkodeissa ja vanhainkodeissa työskentelevää henkilöä. Kemianteollisuus ja SAK:lainen Kemianliitto pääsivät tupon mukaiseen neuvottelutulokseen kemian perusteollisuudessa, öljy-, kaasu- ja petrokemian teollisuudessa sekä muovi- ja kemian tuoteteollisuudessa. Sopimusten piirissä on noin 17 500 työntekijää. Nämä kemian alat päätyivät viime keväänä lakon jälkeen pitkiin sopimuksiin, joissa sovittiin, että ensi vuodesta lähtien palkkaratkaisuissa noudatetaan teollisuuden yleistä linjaa.

Liittojen pitäisi saada sovellutusneuvottelunsa valmiiksi huomiseen kello 16 mennessä. Jos tulosopimus todetaan riittävän kattavaksi, se on määrä allekirjoittaa perjantaiaamuna.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.