Työmarkkinajärjestöt pääosin tyytyväisiä budjettiin

Ammattiliittojen keskusjärjestö SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen sanoo olevansa pettynyt budjetin vähäisiin koulutusrahoihin. Toimihenkilökeskusjärjestö STTK on puolestaan tyytyväinen hallituksen tekemiin verokevennyksiin ja niiden kohdentamiseen. Sen sijaan valtiovarainministeriön pyrkimys heikentää työttömyysturvaa ja osa-aikaeläkettä ilman työmarkkinaosapuolten kanssa käytäviä neuvotteluja syö järjestön mielestä luottamusta. Korkeasti koulutettujen etujärjestö Akavan puheenjohtaja Risto Piekka arvioi, että hallituksen budjettiesitys luo verojen puolesta kohtalaiset lähtökohdat tulopoliittisille neuvotteluille.

SAK


SAK:n mukaan aikuisten ammatillisen lisäkoulutuksen ja työssäoppimisen määrärahojen määrärahoja on neljässä vuodessa leikattu yli 500 miljoonaa markkaa. -Ammatillisen koulutuksen määrärahoilla olisi kuitenkin todellinen merkitys työttömyyden vähentämisessä ja ammattitaitoisen työvoiman saannin turvaamisessa, puheenjohtaja Lauri Ihalainen sanoo. SAK:ssa katsotaan, että tuloverojen kevennykset ovat nykyisessä korkeasuhdanteessa rohkeasti mitoitettuja.

Myönteisenä pidetään sitä, että kevennykset kohdistetaan työn verotukseen ja pienituloisten hyväksi. Keskituloisen palkansaajan verotuksen arvioidaan alenevan lähes 200 markalla kuukaudessa. Kismittämään jäi se, ettei SAK:n esittämä työmatkakulujen omavastuun poisto toteudu ensi vuonna. Myönteistä Ihalaisen mukaan on etenkin se, että valtiovarainministeriön ehdottamat työttömyysturvan ja eläkkeiden leikkaukset torjuttiin. -Se ylläpitää uskoa hallituksen luotettavuuteen sopimuskumppanina. Leikkaukset olisivat olleet epäoikeudenmukaisia ja kansalaisille käsittämättömiä, kun samanaikaisesti veroperusteita kevennetään kuudella miljardilla ja valtiontalous on reilusti ylijäämäinen, Ihalainen sanoo. SAK:n hallitus arvioi budjettiehdotusta ja sen vaikutuksia syksyn sopimusneuvotteluihin kokouksessaan ensi maanantaina.

STTK: Veronkevennykset hyviä


Toimihenkilökeskusjärjestö STTK on tyytyväinen hallituksen tekemiin verokevennyksiin ja niiden kohdentamiseen. Sen sijaan valtiovarainministeriön pyrkimys heikentää työttömyysturvaa ja osa-aikaeläkettä ilman työmarkkinaosapuolten kanssa käytäviä neuvotteluja syö järjestön mielestä luottamusta hallituksen ja työmarkkinaosapuolten väliltä. -Sooloilu ei ole hyväksi kolmikantayhteistyölle ja tulopolitiikan tulevaisuudelle, STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää arvioi. STTK:n mielestä nyt tehtävässä selvityksessä tulee voida laajasti tarkastella työttömyysturvassa mahdollisesti havaittavien epäkohtien korjaamista. Tavoitteena tulisi olla työttömien toimeentuloedellytysten ja työllistymisen paraneminen. Asia tullee esille syksyn työmarkkinaratkaisujen yhteydessä. STTK:ssa odotellaan myös tuloksia osa-aikaeläkkeen käytöstä ja vaikutuksia selvittävästä tutkimuksesta. Jatkossa hallituksen veroratkaisujen yhteydessä on STTK:n mielestä huolehdittava myös kuntien toimintaedellytysten turvaamisesta.

Akava: Tupolle hyvä pohja


Korkeasti koulutettujen etujärjestö Akavan puheenjohtaja Risto Piekka arvioi, että hallituksen budjettiesitys luo verojen puolesta kohtalaiset lähtökohdat tulopoliittisille neuvotteluille. Kiistanalaisten asioiden määrä kuitenkin huolestuttaa. -Työsopimuslain lisäksi selvitettäväksi tulee nyt huippukireällä aikataululla osa-aikaeläke ja työttömyysturva. Nämä kaikki eivät voi olla vaikuttamatta tuponeuvotteluihin ja neuvotteluilmapiiriin, Piekka sanoo.

Akavalaisia

Akavassa löydetään silti budjetista useita myönteisiä elementtejä. -Veronalennukset kasvattavat palkansaajien nettoansioita melko tasaisesti, noin 2,5 prosenttia. Tämä merkitsee keskipalkkaiselle akavalaiselle vajaata 300 markkaa kuukaudessa. Myös kotitaloustyön verovähennyksen vakinaistaminen ja laajentaminen koko Suomeen on akavalaisille sopiva ratkaisu. Vähennyksen määrää pitäisi Piekan mielestä kuitenkin kasvattaa, jotta kotitalouspalveluiden käyttö lisääntyisi ja työllisyys paranisi. Vaatimuslistalle kuuluu myös tuetun hammashuollon laajentaminen edelleen. Budjetin miinuksena ovat edelleen liian pienet liian määrärahat korkeakouluille.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat