Työmaiden kiire lisää kuolemantapauksia

Työtapaturmien määrä kääntyi viime vuonna nousuun. Vuonna 1997 vakuutusyhtiöille ja valtiokonttorille ilmoitettiin lähes 134 000 työturma- ja ammattitautitapausta. Se on kolme prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.

Erityisen selvästi lisääntyivät kiireisillä työmailla sattuneet kuolemat. Työpaikkakuolemia tuli viime vuonna tutkintaan 43. Luku on 35 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin. Työturmien määrän nousu oli suurinta vientialoilla, erityisesti metalliteollisuudessa. Myös rakennustyömailla sattui aiempaa useammin työturmia.
-Työtapaturmien määrä ei ole noussut kuitenkaan samaan tahtiin kuin tehdyn työn määrä. Teollisuustuotanto kasvoi Suomessa viime vuonna noin 6 prosenttia ja rakentaminen 11 prosenttia, Tapaturmavakuutuslaitosten liiton toimitusjohtajaa Tapani Miettinen kertoo.

Työkuolemien kokonaismäärä kasvoi selvästi enemmän kuin työturmien luku. Vakuutusyhtiöille ja valtiokonttorille ilmoitettiin yhteensä 166 kuolemantapausta. Edellisvuoden luku oli 150. Näihin numeroihin sisältyvät työpaikalla ja työmatkoilla sattuneet tapaukset sekä ammattitaudeista aiheutuneet kuolemat. Ammattitautikuolemia ilmoitettiin yhteensä 91 tapausta, joista asbestin aiheuttamia oli 86. Työmatkalla kuoli 16 ihmistä ja työhön liittyvällä matkalla liikenteessä 11.

Työturvassa laiminlyöntejä

Tapaturmavakuutuslaitosten liiton osastopäällikkö Hannu Tarvainen vertaa huolestuneena prosenttilukuja 3 ja 35 eli työturmien kokonaismäärän ja työpaikkakuoleminen kasvulukuja.
-Kuolemantapausten kohdalla kasvu on niin merkittävä, että se ei voi johtua pelkästä sattumasta, Tarvainen päättelee. Hän epäilee, että työturvallisuuden taso on romahtanut rakentamiskohteissa, joissa toimii pieniä yrityksiä. Puutteita ja laiminlyöntejä esiintyy valvonnassa, opastuksessa ja yhteistyössä.

-Tehokkuus- ja kilpailukykyvaatimusten vuoksi töitä on ryhdytty jakamaan lukuisiin ja ketjuuntuneisiin aliurakoihin. Lisäksi rakennusprojektien läpivientiajat ovat lyhentyneet merkittävästi ja lisänneet kiirettä suunnittelussa ja työmaalla. Seurauksena on ongelmia valvonnassa ja työsuojelun yhteistyössä ja työturvallisuuden taso on laskenut. Viime vuonna valtaosa kuolemantapauksista eli 25 sattui useiden urakoitsijoiden yhteisillä työmailla.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat