Mainos

Työmaatarkastuksen tulos: Yli puolet työntekijäluetteloista pielessä

Vajavaiset työntekijäluettelot ovat tarkastusten murheenkryyni. MTV Uutiset kiersi Helsingin keskustassa työmaita yhdessä valtion tarkastajien ja poliisin kanssa. Työntekijäluetteloissa puutteita on yhä yli puolella työmaista. 

Miksi on tärkeää, että luettelo on kunnossa?

– Se on tärkeää siksi, että jokainen työmaan työntekjiä saadaan verotuksen piiriin. Työmaillahan on paljon ulkomaalaisia. Ja toiseksi, kun luettelo on kunnossa, se vähentää mahdollisuuksia pimeän työvoiman käytölle. Rakennuksilla ei saa olla sellaisia työntekijöitä, joille ei makseta palkkaa, valistaa tarkastaja Jari Nykänen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta. 

Työmaita tarkastettiin 25, joista yhdelle ropsahti sakot verotunnistekorttien laajasta puuttumisesta. Lisäksi yhden parvekeremontin osalta työntekijät komennettiin alas putoamisvaaran vuoksi.

Viikonloppuisin tarkastuksia tehdään vähemmän. Itse asiassa aluehallintovirasto ja poliisi tekevät viikonlopputarkastuksen vain yhdestä kahteen kertaan vuodessa. Se myös näkyy.

– Työturvallisuudesta lipsutaan viikonloppuisin enemmän, sanoo Nykänen. 

Verotunnisteissa hyvä harppaus

Kehitys on kuitenkin selvää, sillä aluehallintoviraston mukaan vuonna 2012 kaksi kolmesta tarkastetusta eteläisen Suomen työmaasta oli verotunnisteiltaan kunnossa. Vuonna 2014 luku ylsi jo 90 prosenttiin. Veronumero tuli lainsäädäntöön vuonna 2013.

– Se on huima nousu. Kun valvontaa on tehty niin se myöskin vaikuttaa, jatkaa Nykänen.

Nykäsen mukaan luettelorikkomukset osoittavat, että valvontaa pitää lisätä. Hän myös yhtenäistäisi työmaiden korttikäytäntöjä.

– Jos löydettäisiin sellainen kortti, mistä kaikki löytyisi, niin se olisi tietenkin ihanteellinen ratkaisu.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.