Mainos

Työllisyyskokeilu nostanut työttömien aktivointiasteet hurjiin lukemiin – Punkalaidun 70%, Sastamala 60%, Lempäälä 46%

Viime vuonna alkanut kokeilu, jossa kunnat ovat saaneet tehdä itsenäisiä työllistämispäätöksiä, näkyy Pirkanmaalla korkeina työttömien aktivointiasteina.

Marras-joulukuun vaihteessa esimerkiksi Sastamalassa prosentti ylsi noin kuuteenkymmeneen, Lempäälässä 46:een sekä Ylöjärvellä ja Nokialla 40:n prosentin tuntumaan. Punkalaitumella prosentti oli huimat 70.

– Jos asiakas ei pääse työhön tai koulutukseen, hän pääsee sellaiseen työllistämistä edistävään palveluun, joka auttaa häntä eteenpäin, kertoo ohjelmajohtaja Regina Saari Tampereen kaupungin työllisyyspalveluista. 

Trendi näkyy myös Tampereella.

– Tampereella kokeilun alussa aktivointiaste oli 17 prosenttia, nyt marraskuun lopussa luku oli 25 prosenttia. Tampereella on paljon työttömiä ja luku lasketaan työttömien määrästä. Silloin palveluissa olevien määrien pitää muuttua aika paljon, jotta saadaan prosentteihin muutoksia, Saari sanoo.

Pirkanmaan työllisyyskokeilussa on mukana kymmenen kuntaa ja 60 prosenttia työttömistä – yhteensä yli 20 000 henkilöä. Mukana olevat työttömät eivät saa ansioturvaa. Ryhmä koostuu siis pääosin pitkäaikaistyöttömistä.

Saaren mukaan kokeilun käytetyimmät aktivoinnin muodot ovat koulutus, työkokeilut ja kuntouttava työtoiminta.

– Esimerkiksi ammattikouluttamattomille nuorille tarjoamme palvelut toisen asteen oppilaitoksen sisällä. On varmasti mukavampi asioida sellaisessa ympäristössä, missä on muitakin nuoria kuin tätien kanssa virastossa.

Saari kehuu järjestelmän joustavuutta.

– Me voimme tehdä palkkatukipäätökset vaikka suoraan koulusta – ei erillisestä virastosta. Tarvittaessa vaikka opettaja päättää, jos näin halutaan.

2:10

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.