Mainos

Työllisyys laskuun lokakuussa

Työllisyys kääntyi lokakuussa laskuun. Tilastokeskuksen mukaan työllisiä oli lokakuussa 6000 vähemmän kuin vuosi sitten.

Työllisiä oli lokakuussa Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan 6 000 henkeä vähemmän kuin vuotta aiemmin. Palkansaajien määrä nousi hieman, yrittäjien taas aleni vuotta aiempaan verrattuna. Jatkuvaa kokoaikatyötä tekevien palkansaajien määrä aleni 11 000:lla. Niin sanotussa epätyypillisessä työsuhteessa, osa- tai määräaikaisessa, oli lokakuussa 13 000 palkansaajaa enemmän kuin vuotta aiemmin. Työvoimatoimistoihin ilmoitettiin lokakuussa 21 000 uutta avointa työpaikkaa eli 2 000 enemmän kuin viime vuoden lokakuussa.

Työllisyysaste eli työllisten osuus 15 - 64-vuotiaista oli lokakuussa 67,1 prosenttia. Se oli 0,4 prosenttiyksikköä pienempi kuin vuotta aiemmin. Kausivaihtelusta tasoitettu työllisyysaste oli 67,7 prosenttia. Viime vuoden lokakuuhun verrattuna työllisyys lisääntyi julkisissa palveluissa sekä rakentamisessa. Työpaikat vähenivät teollisuudessa ja vähittäiskaupassa. Työpaikat lisääntyivät Itä-Suomen ja Lapin lääneissä ja vähenivät Etelä-Suomen läänissä.

Työttömiä oli työvoimatutkimuksen mukaan lokakuussa 218 000 eli 4 000 edellisvuotista enemmän. Muutos mahtuu virhemarginaaliin ( 14 000). Työttömyysaste oli 8,5 prosenttia, kun se vuotta aiemmin oli 8,3 prosenttia (virhemarginaali 0,5 prosenttiyksikköä). Kausivaihtelusta tasoitettu työttömyysaste oli 9,1 prosenttia.

Miesten työttömyysaste oli 8,1 ja naisten 8,9 prosenttia. Vuotta aiemmin miesten työttömyysaste oli 8,2 ja naisten 8,4 prosenttia. 15 - 24-vuotiaitten nuorten työttömyysaste oli 16,7 prosenttia, kun se viime vuoden lokakuussa oli 16,1 prosenttia. Kausivaihtelusta tasoitettu nuorten työttömyysaste laski 20,5 prosenttiin. Työttömyysaste oli matalin Etelä-Suomen läänissä eli 6,0 prosenttia ja korkein Lapin läänissä, 16,0 prosenttia. Toimialoista korkein työttömyysaste oli rakentamisessa, 11,4 prosenttia.

Työvoimatutkimuksen mukaan tämän vuoden tammi-lokakuussa työllisiä oli keskimäärin 2 379 000 henkeä eli 8 000 enemmän kuin viime vuoden vastaavana aikana. Työttömiä puolestaan oli 243 000 eli vajaat tuhat enemmän kuin vuoden 2001 tammi-lokakuussa.

Työvoimatoimistoissa oli lokakuun lopussa kaikkiaan 277 000 työttömyysturvalain ja työnvälityksen säädösten mukaisesti työttömäksi työnhakijaksi tilastoitua. Työttömien työnhakijoiden määrä väheni viime vuoden lokakuuhun verrattuna noin 12 000 hengellä. Työttömyys väheni muualla, mutta nousi Uudenmaan työvoima- ja elinkeinokeskuksen alueella. Työvoimapoliittisilla toimenpiteillä sijoitettujen määrä kasvoi viime vuoden lokakuusta 7 000:lla. Toimenpiteiden piirissä oli 3,6 prosenttia työvoimasta. Työttöminä työnhakijoina työvoimatoimistoissa oli 33 000 alle 25-vuotiasta työtöntä. Heidän määränsä oli 2 000 pienempi kuin viime vuoden lokakuussa.

Työvoimatutkimuksen ja työnvälitystilaston erot Työllisyystilannetta seurataan kuukausittain sekä Tilastokeskuksen otantaan perustuvalla työvoimatutkimuksella että työministeriön työnvälitystilastolla, joka on rekisteripohjainen tilasto. Työnvälitystilasto kuvaa kuukauden viimeistä arkipäivää. Työvoimatutkimuksen tiedot kootaan kaikilta kuukauden viikoilta.

Työvoimatutkimuksessa noudatetaan Kansainvälisen työjärjestön ILOn tilastointisuosituksia ja Euroopan unionin tilastoviraston Eurostatin edellyttämiä käytäntöjä. Niiden mukaan henkilö tilastoituu työttömäksi, jos hän on 15 vuotta täyttänyt, työtä vailla, hakenut viimeisten neljän viikon aikana aktiivisesti työtä ja on työhön käytettävissä kahden viikon sisällä. Työnvälitystilasto perustuu lainsäädäntöön ja hallinnollisiin määräyksiin.

Työvoimatutkimuksen työttömyyden tilastointiperusteet poikkeavat työnvälitystilaston perusteista työnhaun aktiivisuuden ja työmarkkinoiden käytettävissä olon osalta. Ne työttömät työnhakijat, joiden yhteydenotosta työvoimatoimistoon on kulunut kauemmin kuin neljä viikkoa ja jotka eivät muullakaan tavoin ole etsineet työtä, tilastoidaan työvoimatutkimuksessa yleensä piilotyöttömiin. Päätoimiset opiskelijat voivat kirjautua työvoimatutkimuksessa työttömiksi, jos he täyttävät ILOn suositukset, kun taas työnvälitystilastoihin heitä ei hyväksytä työttömiksi lukukausien aikana. Tilastointierojen vuoksi työttömien työnhakijoiden määrä ja ILOn suosituksen mukaan laskettu työttömien määrä voivat erota toisistaan. Tilastokeskuksen ja työministeriön työttömyyslukujen välinen ero oli lokakuussa jonkin verran suurempi kuin vuotta aiemmin. Viimeaikaisia eroja on selvitetty Internet-osoitteessa http://www.tilastokeskus.fi/tk/el/tyoll.html.

(MTV3-Tilastokeskus)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.