Mainos

Työllistämistuet häiritsevät kilpailua

Työllistämistuet heijastuvat yritysten väliseen kilpailuun. Kilpailuvääristymiä ei pystytä poistamaan kokonaan, vaikka niitä pyritään minimoimaan, kertoo tuore tutkimus.

Työministeriön teettämässä tutkimuksessa selvitettiin yhdistelmätuen ja työelämävalmennuksen vaikutuksia kilpailutilanteeseen.

Tutkija Kari Hietala kertoo, että pienissä yrityksissä tuilla saattaa olla hyvin merkittävä taloudellinen vaikutus. Sen sijaan suurissa yrityksissä kilpailua syrjäyttävät vaikutukset ovat heikompia.

-Kilpailutilanteesta riippuen vaikutus saattaa olla suurikin, Hietala kertoo.

Jotkut yritykset esimerkiksi arvioivat puhelinhaastattelussa, että työllistämistuet ovat niille hyvin edullisia.

Seurantaa tehostettava

Työvoimatoimistot pyrkivät jo nyt tutkimaan tukien kilpailuvaikutuksia. Hietala arvioi, että erityisesti suurilla työvoimatoimistoilla olisi silti parantamisen varaa seurannassa.

-Seuranta voisi olla nykyistä ehkä suurempaa ja systemaattisempaa, Hietala sanoo.

-Yritykset oikeastaan pitävät ihan hyvänä asiana sitä, että työvoimatoimisto on yhteydessä yrityksiin ja seuraa, että miten tukityöllistäminen tai -harjoittelu sujuu.

Oma merkityksensä on myös ehdoilla, joilla yritys voi saada harjoittelijoita tai tukityöllistettäviä.

-Jos on kovin löysä politiikka, niin silloin näitä kilpailua syrjäyttäviä vaikutuksia syntyy kutakuinkin varmasti, Hietala painottaa.

Sen sijaan tiukat kriteerit pienentävät vaikutuksia. Tiukkojen kriteerien mukaiseksi katsotaan mm. sellaisen henkilön tukityöllistäminen, jonka ei uskota työllistyvän muuten.

Koulutuksessa kohentamista

Yrityksillä oli valtaosin hyviä kokemuksia tukityöllistetyistä sekä työharjoitteluun ja työelämävalmennukseen osallistuneista. Tosin pitkään työttöminä olleiden tukityöttömien tuottavuus on usein aluksi alhainen.

Suuri osa yrityksistä kannattaa opastamisen ja kouluttamisen liittämistä tukityön ehtoihin. Hietala kuitenkin huomauttaa, että ulkopuolelta ostettu koulutus on kallista. Sen vuoksi suurilla yrityksillä on paremmin varaa kouluttaa kuin pienillä.

-Varteenotettava vaihtoehto on se, että kehitettäisiin tällainen nykyisen työvoimakoulutuksen ja tukityöllistämisen yhdistetty muoto, jossa koulutusta tarjotaan osittain työvoimakoulutuksen muodossa, Hietala jatkaa.

Koulutus painottuu nykyään yleensä teoriaan, kun tukityö ja harjoittelu ovat käytäntöä.

-Se olisi monien tukityöllistettävien tai harjoittelijoitten kannalta optimaalisempaa, että raja ei olisi näin jyrkkä, Hietala arvioi.

Tutkija suosisi joustavampaa järjestelyä. Hänestä koulutusta tulisi saada tarvittaessa, mutta käytännön harjoittelua voitaisiin tehdä silloin, kun se olisi tarkoituksenmukaisempaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.