Työkyvyttömyyseläkkeelle usein mielenterveyden vuoksi

Yhä useampi suomalainen päätyy työkyvyttömyyseläkkeelle mielenterveysongelmien vuoksi. Työkyvyttömyyseläkkeistä jo vajaat 40 prosenttia johtuu erityyppisistä mielenterveyden häiriöistä, kuten depressiosta tai skitsofreniasta.

Lääkäripäivillä Helsingissä tänään puhunut psykiatri Kristian Läksy Oulun yliopistollisesta keskussairaalasta huomauttaa, että kasvua on sekä suhteelliseen että määrälliseen suuntaan - väestömäärästä enenevä osa hakeutuu työkyvyttömyyseläkkeelle tästä syystä.

-Työkyvyn arviointiin hakeutuvat potilaat ovat samalla aikaisempaa sairaampia ja vaikeaoireisempia. He ovat myös vähemmän hoidettuja ja huonommin tutkittuja kuin vielä viisi vuotta sitten, psykiatri sanoo. Läksyn mukaan työkykyarvioinneissa on otettu pahasti takapakkia kymmenen viime vuoden aikana. Reilusti vähentyneet psykiatriset laitos- ja avohoitomahdollisuudet ovat hänen mukaansa vaikuttaneet suoraan tutkimukseen pääsyyn ja sitä kautta hoidon viivästymiseen.

-Työkyvyttömyyden jatkuessa kolme kuukautta vain puolet palaa töihin. Vastaavasti vuoden poissaolleista enää kymmenen prosenttia palaa työhönsä. Kun näillä reseursseilla työkyvynarviointeja ei pystytä tekemään niin tehokkaasti kuin olisi tarve, hoitoon pääsy ja sitä myöten paraneminen viivästyvät, Läksy huomauttaa.

Psykiatrin mukaan sairaaloiden mielenterveysosastot eivät tutkimus- ja hoitomenetelmineen sovellu työkyvyn arviointiin, eivätkä useimmat tutkimusta tarvitsevat työntekijät tällaisille osastoille suostuisikaan tulemaan. Hän arvostelee myös sitä, että hyvät voimavarat omaavia yksiköitä on vain yliopistollisissa klinikoissa, "eikä tänä päivänä enää niissäkään".

Depressio ohittanut skitsofrenian

Depressio on Läksyn mukaan 1990-luvulla ohittanut yleisyydessään skitsofrenian suomalaisten työkyvyttömyyden aiheuttajana. Nämä kaksi sairausryhmää verottavat etenkin kahta, täysin eri-ikäistä väestöluokkaa.

-Skitsofrenia puhkeaa tavallisimmin 20 vuoden molemmin puolin, depressiota taas ilmenee 40-50-vuotiailla, pitkän uran tehneillä tunnollisilla työmyyrillä. Toisaalta tutkimuksissa ei ole havaittu erityisiä ammattiryhmiä, joissa mielenterveydenongelmia ilmenisi muita enemmän, Läksy kertoo. Depressio on Läksyn mukaan kuitenkin siitä "kiitollinen" sairaus, että sen parantumisaste on varsin korkea hoitomahdollisuuksista riippuen.
-Depressio on kuitenkin eri asia kuin masennus, jollaista moni potee jossain elämänsä vaiheessa. Depression vakavuutta kuvaa se, että noin tuhat siihen sairastunutta tekee itsemurhan vuosittain, psykiatri sanoo.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat