Työhön käsketään yli 2 000 hoitajaa

Hus ja Tehy sopivat töihin kutsuttavien määrästä, joka on sairaanhoitopiirin aiempaa ilmoittamaa tarvetta pienempi.

Koko maassa tarvittaisiin enemmän kuin 2600 irtisanoutunutta hoitajaa takaisin työhön, jos hoitajaliitto Tehyn uhkaama työtaistelu toteutuu ensi tiistaina. Sosiaali- ja terveysministeriö ilmoitti asiasta illalla.

Lääninhallituksille ilmoitetut luvut ovat ainakin eräissä tapauksissa todellista tarvetta isommat. Sairaanhoitopiirit kasvattivat nimilistojaan siltä varalta, että kaikkia työhön haluttavia hoitajia ei tavoitettaisi.

Nyt ilmoitettua kokonaismäärää pienentää myös se, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri on käskemässä työhön vain 750, vaikka tarpeeksi oli aiemmin ilmoitettu lähes 1000. Pienemmästä luvusta Hus pääsi sopuun Tehyn kanssa.

Lastenlinnassa jännitetään lakon alkamista.

Ennakkoilmoituksia työhön kutsumisesta alettiin toimittaa hoitajille jo tänään ja niiden jakamista jatketaan viikonlopun aikana. Operaation käynnistäminen tuli mahdolliseksi, kun eduskunta oli päivällä hyväksynyt uuden potilasturvalain.

Hoitajalla on tiedon saatuaan vuorokausi aikaa ilmoittaa, vastustaako hän työmääräystä. Kun määräaika on kulunut, lääninhallitukset antavat määräyksen, jota voidaan tehostaa uhkasakolla. Määräys voidaan antaa, ellei siihen löydy estettä uudesta laista.

Sosiaali- ja terveysministeriön illalla antama tieto työhön tarvittavien kokonaismäärästä perustuu sairaanhoitopiirien lääninhallituksille toimittamiin listoihin. Niihin on kirjattu ne terveydenhuollon ammattilaiset, jotka halutaan pitää työssä mahdollisen työtaistelun aikana.

Eniten takaisin hoitohenkilökuntaa määrätään Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä. Pirkanmaan piirissä työhön ollaan kutsumassa alustavien tietojen mukaan 398. Varsinais-Suomessa määrä on 130, Satakunnan sairaanhoitopiirissä 125 ja Pohjois-Savossa noin 170 henkilöä.

Nimiä listalla yli tarpeen

Muissa sairaanhoitopiireissä työhön kutsuttavia on sosiaali- ja terveysministeriön mukaan alle sata. Esimerkiksi Lapissa sairaanhoitopiirin listalla on noin 90 nimeä ja siinäkin osa kaiken varalta. Sairaanhoitopiirin johtajan Jari Jokelan mukaan todellinen tarve on 61 hoitajaa.

Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirissä määräyksen työhön on saamassa 89, Päijät-Hämeessä 57, Keski-Suomessa 93, Vaasan sairaanhoitopiirissä 34, Etelä-Pohjanmaalla 19, Keski-Pohjanmaalla 38.

Kaupungeista vain Tampere ja Helsinki ovat ilmoittaneet tarvitsevansa ammattihenkilöitä potilasturvatyöhön. Helsinki tarvitsee työhön 42 ja Tampereella kutsuttavia on 10.

Ruotsiin ei uusia potilaita

Suomen sairaaloista ei ole lennätetty uusia potilaita Ruotsiin. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus lennätti myöhään keskiviikkoiltana kaksi pikapuoliin synnyttävää naista Uppsalan yliopistolliseen sairaalaan. Nämä kaksi potilasta ovat toistaiseksi ainoat Ruotsiin lähetetyt potilaat.

Tukholman seudun suursairaala, Karoliininen yliopistosairaala, on valmis auttamaan. Apua on kysytty, ja sitä on luvattu.

- Meihin on otettu yhteyttä Helsingistä ja kysytty, voisimmeko ottaa vastaan vaikeasti sairaita vastasyntyneitä lapsia. Olemme luvanneet auttaa, mutta toistaiseksi emme ole ottaneet vastaan yhtään potilasta Suomesta, Karoliinisen sairaalan tiedottaja Anna Sörensen kertoo.

- Meiltä apua ei ole edes kysytty. Taidamme sijaita Suomeen nähden periferiassa, aivan liian kaukana, sanoo puolestaan göteborgilaisen Sahlgrenska-sairaalan tiedottaja Ann-Christine Andersson.

Pohjois-Suomen sairaaloiden läheisin yhteistyökumppani on Uumajassa sijaitseva Norrlannin yliopistollinen sairaala. Sieltä kerrotaan, ettei sairaala ole ottanut vastaan potilaita Suomesta.

Ruotsin viestimissä Suomen eduskunnan hyväksymästä niin sanotusta Tehy-laista on kirjoitettu järjestään pakkolain nimellä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat