Mainos

Työelämän uudistukset tehdään yhteistyössä

Pääministeri Matti Vanhasen ja valtionvarainministeri Jyrki Kataisen tapaamisessa todettiin lopullisesti, että palkkaratkaisut tehdään liittotasolla.

Hallitus valmistelee yhteistyössä työmarkkinakeskusjärjestöjen kanssa hallitusohjelmaan liittyviä lukuisia työelämän uudistuksia. Tästä sovittiin työmarkkinakeskusjärjestöjen ja pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) ja valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok.) keskiviikkoisessa tapaamisessa.

Tapaamisessa todettiin lopullisesti, että palkkaratkaisut tehdään liittotasolla. Hallitus aikoo pitää tarkkaa yhteyttä järjestöihin siitä, miten tuloneuvottelut etenevät. Ministerit eivät halunneet antaa ohjeita korotusten suuruudesta.

Yhteistyössä valmistellaan mm. työvoiman kohtaantoa parantavia hankkeita ja työvoimapolitiikan, työttömyysturvan ja muutosturvan uudistamista, aikuiskoulutuksen uudistamista sekä ratkaisuja määräaikaisten työelämän ongelmiin. Samassa yhteydessä selvitetään myös vuokratyön ongelmia.

Veroratkaisut syntyvät palkkaratkaisujen perusteella

Pääministeri Matti Vanhasen mukaan hallitus tekee veroratkaisunsa palkkaratkaisujen ja suhdannekehityksen perusteella. Liian isot palkankorotukset vaikuttavat sekä veroratkaisujen aikatauluun että tasoon.

Työmarkkinakeskusjärjestöjen johtajat myöntävät, että palkkaratkaisujen yhteensovittaminen liittokierroksella on vaikeaa. SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen tosin luottaa liittojen kykyyn mitoittaa korotukset oikein.

Vanhanen ei halua kertoa mitään arviota sopivasta korotustasosta. Hänen mukaansa hallitus korostaa pitkäjänteisyyttä, vakautta, ennakoitavuutta ja kilpailukyvyn ylläpitämistä.

- Meillä on korkeasuhdanne päällä, ja siinä helposti tehdään virheitä, joilla on inflatorisia vaikutuksia, Vanhanen varoittaa.

Vanhasen mukaan järjestöillä näyttää kuitenkin olevan aitoa halua sellaisiin palkkaratkaisuihin, jotka edistävät työllisyyttä, pitävät kilpailukykyä yllä eivätkä ruoki inflaatiota.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.