Työelämän laatu kohenemassa

Työelämän laatu on työministeriön työolobarometrin mukaan kehittynyt myönteisesti. Selvityksen mukaan erityisesti yksityinen palvelusektori on virkistynyt selvästi viime vuoden aikana. Myös teollisuuden useita vuosia kestänyt myönteinen kehityssuunta on jatkunut.

Vakaan kehityksen myötä työssä olevien palkansaajien työmarkkina-asema on edelleen vahvistunut. Palkansaajat arvioivat vaikutusmahdollisuuksiensa parantuneen varsinkin omaa työtä lähellä olevissa asioissa. Vielä vuonna 1996 katsoivat asemansa huonontuneen. Sen sijaan yksityisellä ja julkisella sektorilla toteutuvat työelämän muutokset eroavat aikaisempaa enemmän toisistaan. Julkisen sektorin henkilöstömäärät ovat tutkimuksen mukaan pysyneet edellisen vuoden tasolla. Työministeriön arvion mukaan myös tulevaa vuotta koskevat odotukset ovat yksityisellä sektorilla myönteisempiä kuin edellisinä vuosina.

Kiire ja ylityöt lisääntyivät

Suurimpia muutoksia työelämässä on ollut työelämän muuttuminen monimuotoisemmaksi. Esimerkiksi kaksi kolmesta vuoden aikana solmitusta uudesta työsuhteesta on ollut muita kuin vakinaisia. Kehitys on ollut yleistä erityisesti kunnissa ja valtiolla. Valtion palveluksessa myös ylitöiden määrä on lisääntynyt. Palkansaajat ovat koko vuosikymmenen ajan katsoneet kiireen lisääntyneen työpaikallaan ja kehitys jatkui myös viime vuonna. Teollisuuden piirissä työn määrän tai laadun on havaittu vaikuttavan palkkaukseen aikaisempaa enemmän. Myös lisääntynyt ryhmätyö on vaikuttanut palkkaukseen ja työn tuloksellisuuteen.

Ikäsyrjintä yleisempää kuin sukupuolisyrjintä

Hieman yllättävänä havaintona ilmeni, että ikäsyrjintää on työpaikoilla havaittu enemmän kuin sukupuoleen perustuvaa syrjintää. Joka kymmenes yli 45-vuotias työntekijä on havainnut työpaikallaan ikäsyrjintää. Ikäsyrjintää ovat havainneet etenkin valtion palveluksessa olevat miehet ja teollisuudessa työskentelevät naiset.

Kahdeksan prosenttia kaikista vastaajista oli havainnut työpaikallaan ikäsyrjintää. Sukupuolesta johtuvaa syrjintää oli havainnut vain kaksi prosenttia. Kuudetta kertaa tehdyn työolobarometrin tiedot perustuvat 1178:n työssä olevan palkansaajan puhelinhaastatteluihin. Tilastokeskus toteutti haastattelut syys-lokakuussa. Haastattelun vastausprosentti oli noin 90, ja tiedot voidaan yleistää koskemaan kaikkia 18-64-vuotiaita työssä olevia palkansaajia.

Lue myös:

    Uusimmat