Mainos

Työeläke- ja työttömyysturvaneuvotteluissa ratkaisu

Eläkkeitä maksetaan ensin siirtymäkauden mallin mukaan ja lopullinen ratkaisu tehdään vuonna 2008. Alle 2 viikon työt eivät jatkossa leikkaa työttömyysturvaa.

Työmarkkinakeskusjärjestöt ovat päässeet sopuun eläke- ja työttömyysturvan uudistuksista aamuyön tunteihin jatkuneissa neuvotteluissa. Vanhuuseläkkeelle esitetään siirryttäväksi joustavasti 62-68-vuotiaana. Eläkkeen karttuma paranisi 63-vuotiaana 4,5 prosenttiin, millä työntekijöitä yritetään houkutella jatkamaan työelämässä pidempään. Jos vanhuuseläkkeelle jäisi jo 62-vuotiaana, eläkkeeseen tulisi varhennusvähennys. Osa-aikaeläkkeen ikäraja nousee esityksen mukaan takaisin 58 vuoteen ja eläkemallin houkuttavuutta laimennetaan heikentämällä eläkkeen etuuksia. Ratkaisumallissa kehotetaan myös varautumaan eliniän pidentymiseen ja ohjaamaan osa tästä pidentymästä aktiivivuosiin.

Eläke kertymään 18-vuotiaana


Ns. työttömyyseläkeputken ikäraja nousee kahdella vuodella, mutta vuonna 1949 syntyneiden ja sitä vanhempien työttömyyseläkkeet suojataan. Pitkään työelämässä olleet ja tuotannollisista ja taloudellisista syistä irtisanotut saavat kohennuksen työttömyysturvan alkuun 130 päivän ajaksi, kun eroraha siirretään osaksi työttömyysturvaa. Keskimäärin tämä tietää noin 30 markkaa päivässä. Ansiosidonnaisen työttömyysturvan ns. paluuehto lyhenee 8 kuukauteen, mutta ensi kertaa työelämään tulevien työssäoloehto pysyy nykyisessä 10 kuukaudessa. Toisaalta se aika, jolloin työssäoloehtoa voi kerryttää, pitenee nykyisestä 24 kuukaudesta 28 kuukauteen. Myös yhdistelmätuella tehty työaika kartuttaa työssäoloehtoa aiempaa paremmin. Eläke alkaa jatkossa kertyä 18 vuoden iästä lähtien, kun tähän mennessä ikärajana on ollut 23 vuotta. Alle 18-vuotiailta ei enää peritä palkasta eläkemaksuja. Hallitukselle esitetään, että eläkkeiden kertymää palkattomilla jaksoilla eli esimerkiksi vanhempainrahakaudella selviteltäisiin edelleen. Suuntaviivoina voisi olla, että eläkettä kertyisi päivärahan tai muun etuuden mukaisesti, jos eläkettä ei muutoin kerry. Myös opiskeluajan eläkekertymää ehdotetaan selviteltäväksi.

Neuvottelut käytiin samassa pöydässä

Sekä työeläke- että työttömyysturva-asioita ratkottiin viime yön neuvotteluissa lopulta saman pöydän ääressä. Myös työmarkkinakeskusjärjestöjen puheenjohtajat ja toimitusjohtajat olivat mukana neuvotteluissa loppuun asti. Hallituksen neuvotteluille antama jatkoaika olisi umpeutunut tänään. Palkansaajakeskusjärjestöjen hallitukset kokoontuvat tänään käsittelemään uudistusesityksiä, ammattiliittojen keskusjärjestö SAK:n hallitus aamupäivällä ja toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n ja korkeasti koulutettujen Akavan hallitukset alkuiltapäivästä. Neuvottelut nytkähtivät illalla eteenpäin, kun hankala kiista eläkepalkan laskentatavasta saatiin laukaistua. Ratkaisun mukaan eläkkeitä lasketaan vuodesta 2005 aina vuoden 2010 loppuun saakka kahdella mallilla eli sekä nykytapaan kunkin työsuhteen 10 viimeisen vuoden perusteella että uudella koko työhistoriaan perustuvalla laskentamallilla. Lopulliset ratkaisut siirtymäkauden jälkeisestä laskentamallista tehdään vuoden 2008 loppuun mennessä. Käytännössä eläkeuudistus ei muuta lähimmän 10 vuoden aikana eläkkeelle jäävien eläkkeitä. Muutokset näkyvät senkin jälkeen asteittain, sillä uudistuksilla ei puututa jo ansaittuihin eläkkeisiin.

(MTV3-STT)

(Huomenta Suomi 12.11.2001)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.