Mainos

Työantajat uhkaavat katkaista öljyn viennin Norjassa

Norjan öljy- ja kaasutyöväen liitto vakuuttaa jatkavansa heinäkuussa alkanutta lakkoa työantajien uhkauksesta huolimatta.

Norjan laivanvarustajien liitto on uhannut katkaista koko maan öljyn viennin, ellei neljä kuukautta jatkuneeseen öljylauttalakkoon saada aikaan ratkaisua. Norjan öljy- ja kaasutyöväen liitto vakuuttaa jatkavansa lakkoa työantajien uhkauksesta huolimatta.

Laivanvarustajat ovat uhanneet keskeyttää öljylauttoja palvelevien laivojen toiminnan 8. marraskuuta lähtien, mikä keskeyttäisi Norjan öljynviennin täysin. Heinäkuussa alkanut lakko ja siihen liittyvä työsulku ovat toistaiseksi vähentäneet Norjan öljynvientiä vain 55 000 tynnyriä päivässä, kun maailman kolmanneksi suurimman öljynvientimaan päivätuotanto on 3 miljoonaa tynnyriä.

Lakossa olevan ammattiliiton mukaan työantajien uhkaus on vain yritys saada Norjan valtio puuttumaan lakkoon. Norjan hallitus on toistuvasti puuttunut työtaisteluihin pakkokeinoin, jos ne ovat uhanneet öljyn vientiä. Viimeksi niin tapahtui kesäkuussa.

Työtaistelussa on kyse enemmän työoloista kuin palkasta. Työntekijät vaativat muun muassa tilapäisen työvoiman käytön rajoittamista porauslautoilla. Se on vaikuttanut enimmäkseen vain uusien öljylähteiden etsimiseen. Laivanvarustajien uhkaus nosti jälleen raakaöljyn hintaa. Yhdysvaltain viitelaadun WTI:n hinta kohosi 55,53 dollariin tynnyriltä.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.