Työ houkuttelee, mutta siihen ei sitouduta

Edessä on haasteellinen vuosi työhyvinvoinnin kannalta. Työhyvinvoinnin lähtökohtana on, että töitä riittää ja työkykyä tarvitaan. Nyt kuitenkin työ vähenee talouskriisin alla, työn haasteet kasvavat ja tarvitaan panostusta moneen asiaan.

MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut Työterveyslaitoksen professori Matti Ylikoski kertoo, että sidonnaisuus työhön on väljennyt. Myös työnantajan sidonnaisuus omiin työntekijöihinsä on vähentynyt.

- Siitä on monia merkkejä, mutta kyse ei ole siitä, että kumpikaan tahtoisi näin tapahtuvan, väljentyminen tapahtuu näkymättömästi. Työntekijä ei enää luota työnantajan palkanmaksukykyyn ja alkaa luoda omia turvasaarekkeitaan, Ylikoski jatkaa.

Ylikosken mielestä työn tulisi tarjota muutakin sisältöä kuin ainoastaan juuri oma tehtävänkuvan osaaminen. Hän soisi, että ihminen oppisi paljon laajemmin omasta alastaan ja näin parantaisi omaa "ammatillista pelastusrengasturvaansa":

Perhe saa vietellä, työ ei

Työn ja perheen sovittaminen yhteen koetaan usein haasteelliseksi. Työpaikalla onnistuminen houkuttelee, mutta kotona taas houkuttelee perhe.

- Täytyy löytää hyvä tasapaino. Perhe on ainoa, jolla on oikeus vietellä, Ylikoski sanoo.

Ylikoski kokee ongelmana myös sen, että työntekijät joutuvat kiireen takia alittamaan oman ammatillisen tasonsa, mikä puolestaan laskee ammatillista itsetuntoa.

Lue myös:

    Uusimmat