Työ Ebola-klinikalla on hikistä – suojapuvun sisällä lähes 50 astetta

Länsi-Afrikan Ebola-klinikoilla on yksi tärkeä sääntö: Ei kosketusta. Se tarkoittaa, ettei hoitaja koske potilaisiin eivätkä potilaat toisiinsa.

Sukulaisiaan potilaat voivat tavata vain kaksinkertaisen aidan takaa. Kun klinikkahenkilökunta auttaa toisiaan pukemaan eritteitä läpäisemättömän, raskaan ja paksun suojapuvun, toiseen ei kosketa.  

Jo muutenkin pelottavassa tilanteessa olevalle potilaille suojapuku voi olla ahdistava.  

- Potilas ei näe, kuka hoitaja on. Äänen kuulee, mutta puku saattaa muuttaa sitä. Hoitotyö on aivan erilaista, kun ilmeillä ja eleillä ei voi kommunikoida, sanoo terveydenhuollon neuvonantaja, sairaanhoitaja Tiina Saarikoski, joka vastaa Suomessa Punaisen Ristin Sierra Leonen Kenemaan pystytettävästä klinikasta.  

Ebolan voi aluksi sekoittaa malariaan 

- Ebolan eli verenvuotokuumeen oireet, korkea kuume, lihaskipu, oksentaminen ja ripuli, ovat aluksi samat kuin esimerkiksi malariassa tai lavantaudissa.  

- Tauti voi aiheuttaa myös sisäistä verenvuotoa tai verenvuotoa silmistä tai ikenistä.  

- Virus tarttuu eritteiden välityksellä.  

- Tartunnan saanut voi kuolla muutamassa päivässä. Viruksen itämisaika on 21 päivää.  

- Jopa 90 prosenttia sairastuneista saattaa kuolla. Alkuvuodesta alkaneessa epidemiassa yli puolet tartunnan saaneista on kuollut.

- Tautiin ei ole kuin kokeellisia lääkkeitä ja rokotteita.  

- Länsi-Afrikan ensimmäiseen Ebola-epidemiaan on kuollut Sierra Leonessa, Guineassa, Liberiassa ja Nigeriassa maaliskuun jälkeen yli 1 060 ihmistä. Eniten tartuntoja, lähes 700, on Sierra Leonessa.  

- Ensimmäinen eurooppalainen menehtyi viime viikolla, kun Liberiasta taudin saanut pappi kuoli Madridissa. Hän oli saanut Ebola-lääkettä. Samaa lääkettä on käytetty myös kahden amerikkalaisen avustustyöntekijän hoidossa Yhdysvalloissa.  

Vastaava, Lääkärit ilman rajoja -järjestön klinikka on jo toiminnassa naapuriläänissä Kailahunissa. Näissä kahdessa itäisessä läänissä, lähellä Liberian rajaa, on tavattu valtaosa Sierra Leonen lähes 700 Ebola-tartunnasta. Turvatoimet ovat tiukat. Poliisi ja armeija ovat pystyttäneet tiesulkuja, eikä lääneistä pääse poistumaan ilman terveystarkastusta.  

Alle tunti kerrallaan  

Ebola-klinikalla työskentelevälle sairaanhoitajalle suojapuku on painajainen. Se rajoittaa liikkumista, ja kuumassa ja kosteassa ilmastossa lämpötila puvun sisällä voi nousta lähes 50 asteeseen. Hiki ei haihdu puvun sisältä. Siksi henkilökunnan työaika osastoilla on rajoitettu enintään 45 minuuttiin.  

- Ihminen voi menettää vajaan tunnin aikana jopa kaksi litraa nestettä, Saarikoski kertoo.  

Työ on suunniteltava hyvin, sillä liikkuminen on tarkasti säänneltyä. Henkilökunta kulkee suojapuvun puettuaan ainoastaan yhteen suuntaan: pienemmän tartuntariskin alueelta suuremman tartuntariskin alueelle. Kierroksen päätteeksi hoitaja desinfioi itsensä ja varusteet desinfioidaan tai poltetaan.  

- Jos lääkkeitä tai muita tarvikkeita unohtuu, hoitaja joutuu kiertämään koko lenkin uudelleen. Niitä ei voi palata hakemaan, Saarikoski selvittää.  

Ebolaan ei toistaiseksi ole käytettävissä lääkettä, joten potilaiden tilaa yritetään helpottaa nesteyttämällä, tukemalla henkisesti ja hoitamalla kuumetta, kipuja ja mahdollisia muita sairauksia, kuten malariaa. 

Joukkopako klinikoilta    

Punaisen Ristin klinikan pystytys on parhaillaan käynnissä. Rankkasateet ja maanvyörymät ovat viivyttäneet rakentamista. Kun klinikka saadaan pystyyn, sinne lähtee ainakin yksi sairaanhoitaja myös Suomesta.  

Klinikan ja sen aluksi ulkomaisten työntekijöiden tärkein tehtävä on osoittaa paikallisille hoitajille, että Ebola-potilaiden hoitaminen on turvallista. Paikallinen sairaanhoitohenkilökunta on tehnyt joukkopaon klinikoilta sen jälkeen, kun kymmeniä Ebola-potilaita hoitaneita hoitajia ja ainakin kaksi lääkäriä on kuollut.  

- Kollegoiden kuolemat ovat aiheuttaneet paniikin. Etenkään maan itäosissa henkilökunta ei tule enää töihin, kertoo Sierra Leonen EU-suurlähetystön lehdistöattasea Chernor Ojuku Sesay, joka vieraili Suomessa sierraleonelaisen delegaation mukana. Tarkoituksena oli kerätä varoja Ebola-työhön.  

Paikallisia klinikoita ei ole suunniteltu Ebola-potilaille. Sairaiden eristäminen on vaikeaa, suojavaatetusta ei ole eikä henkilökuntaa ole koulutettu taudin varalle.  

Lue myös:

    Uusimmat