Mainos

Työ Afganistanissa jatkuu surun ja katkeruuden keskellä

- Tunnelmat Afganistanissa ovat nyt varmasti hyvin ristiriitaiset, kun suru ja velvollisuudet ovat yhtä aikaa läsnä. Oman kokemukseni mukaan yhteisössä on surun lisäksi katkeruutta ja vihaakin. Toisaalta on taas kyettävä säilyttämään sotilaallinen toimintakyky, kertoo elokuussa vuoden kestävältä Afganistan-komennukselta palannut Ossi Leander. Leander työskenteli Afganistanissa tiedottajana ja tiedustelutehtävissä.

Suomalainen rauhanturvaaja, yliluutnantti Jukka Kansonen, sai eilen surmansa räjähdeiskussa. Hän oli toinen Afganistanissa menehtynyt suomalaisturvaaja.

Leanderin mukaan yksikään rauhanturvaoperaatio ei ole riskitön - ja operaatioihin lähtevät sotilaat tietävät sen hyvin.

- Riskit tuodaan esiin jo koulutuksessa ja niistä puhutaan koko ajan matkan varrella, koska riskien tiedostaminen pitää hereillä. Niistä puhuminen parantaa varautumista jokaiseen tilanteeseen, kuvailee Leander.

Kuten aina muutoinkin, suru-uutisten jälkeen sotilaalla on mahdollisuus halutessaan poistua maasta.

- Suomalaiset ovat näissä tilanteissa kuitenkin hyvin yhteisöllisiä ja uskon, ettei sellaista tilannetta kovin helposti tule, että joku pois lähtisi.

Leanderin oman komennuksen aikaan Afganistanissa sattui niin kuolemantapauksia kuin loukkaantumisia.

- Pitää muistaa, että eilinen suru-uutinen koskettaa paitsi paikan päällä olevia suomalaisia, myös ruotsalaisia, koska siellä ollaan yhtä joukkoa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.