Tylyt asenteet esteenä vähemmistöjen yhdenvertaisuudelle

Tuoreen tutkimuksen mukaan Suomen lait turvaavat ihmisten oikeudet hyvin. Korjattavaa olisi kuitenkin suomalaisten tiedoissa ja asenteissa.

Romanit ja saamelaiset joutuvat yhä taistelemaan oman kielensä ja kulttuurinsa puolesta. Suomalaisten yhdenvertaisuutta selvittänyt Seppo Niemelä sanoo, että saamelaisten ja romanien asiat pitäisi nyt kerta kaikkiaan panna kuntoon. Myös lasten, vanhusten, maahanmuuttajien ja seksuaalivähemmistöjen asemassa on kohentamista.

Niemelän mukaan suomalainen lainsäädäntö turvaa aika hyvin ihmisten oikeudet, korjattavaa on enemmänkin tiedoissa ja asenteissa. Esimerkiksi romanit ovat kärsineet syrjinnästä jo satoja vuosia.

Yhdenvertaisuus tarkoittaa sitä, että ilman hyväksyttävää syytä ihmisiä ei saa asettaa eri asemaan esimerkiksi sukupuolen, iän, uskonnon, vakaumuksen, vammaisuuden tai mielipiteen perusteella.

Filosofian maisteri Seppo Niemelän tekemässä Toteutumattomat oikeudet -raportissa kartoitettiin järjestöjen näkemyksiä yhdenvertaisuuden toteutumiseen liittyvistä ongelmista ja niiden korjaamisesta. Järjestöjä kuultiin kymmenessä eri tilaisuudessa.

Hanke on osa Euroopan yhdenvertaisten mahdollisuuksien teemavuotta.

Raskaus voi vaarantaa työpaikan

Naisten ja miesten oikeudet eivät ole tasavertaiset ainakaan työelämässä. Kun pätkätöissä oleva nainen tulee raskaaksi, hän saattaa menettää työpaikkansa kokonaan.

Niemelän mukaan suomalaisista lapsista 10-15 prosenttia elää sellaisissa olosuhteissa, joissa heidän oikeutensa eivät toteudu. Näitä lapsia ovat esimerkiksi väkivaltaisessa perheessä elävät lapset, pitkittyneiden ja vaikeiden huoltajuusriitojen kohteena olevat lapset, köyhien perheiden lapset, maahanmuuttajalapset ja turvapaikkaa hakevat lapset.

- Lapset tarvitsevat turvallista ja pitkäaikaista hoitoa, Niemelä kuvaa.

Moni vammainen haluaisi töihin

Vammaisten asemassa riittää korjattavaa. Vammaiset ihmiset haluavat, että heidänkin arkensa olisi sujuvaa ja he saisivat tarvitsemansa palvelut. Usein myös vammaisjärjestöissä koetaan, että vammaiset ihmiset eivät pääse mukaan päättämään yhteiskunnan asioista eivätkä työelämään.

- Nykyään panemme kymmenettuhannet ihmiset käyttämään aivokapasiteettiaan siihen, miten he todistaisivat olevansa kyvyttömiä töihin, jotta he saisivat eläkkeen. Lähtökohdan pitäisi olla se, mihin kukin kykenee, Niemelä suomii.

Myös maahanmuuttajat kokevat, että heidän on vaikea saada yhdenvertaista kohtelua. Niemelän mukaan usein unohdetaan, kuinka laajat oikeudet maahanmuuttajille kuuluvat.

Suvaitsemattomuus aiheuttaa kärsimystä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille. Esimerkiksi Suomeen syntyy vuosittain noin 20 vauvaa, joiden keho ei ole yksiselitteisesti tytön tai pojan. Järjestöjen mielestä transhenkilöiden asema ja oikeudet pitäisi selvittää ja korostaa ihmisoikeusnäkökulmaa. Nykyään ratkaisuna ovat usein lähinnä sukupuolenkorjausleikkaukset.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat