Tyly virkamiesarvio: Hallitus sitoutui painopisteisiin heikosti

Jyrki Kataisen (kok.) hallituksen poliittinen sitoutuminen hallituskauden alussa sovittuihin kolmeen painopistealueeseen jäi heikoksi, arvioivat valtioneuvoston kanslian virkamiehet.  

Kataisen hallitusohjelman kolme painopistealuetta olivat köyhyyden, eriarvoisuuden ja syrjäytymisen ehkäiseminen, julkisen talouden vakauttaminen sekä kestävän talouskasvun, työllisyyden ja kilpailukyvyn vahvistaminen.  

Virkamiehet ovat laatineet Kataisen ja pääministeri Alexander Stubbin (kok.) hallitusten ohjelmien seurantaraportin. Siinä katsotaan myös, että hallitusohjelmien mittava tavoite- ja toimenpidelista on saattanut viedä resursseja keskeisimmiltä uudistuksilta vähämerkityksisten asioiden valmisteluun.  

-Hallitusohjelmat eivät ole selkeästi ohjanneet hallituksen työskentelyä keskittymään vaalikauden keskeisimpiin tavoitteisiin. Tämä on heikentänyt mahdollisuuksia myös virkamiesvalmistelun priorisointiin, raportissa sanotaan.  

Hallituksen rakennepoliittisesta ohjelmasta raportti toteaa, että sen kytkeminen kestävyysvajeen vähentämistavoitteeseen auttoi rakentamaan johdonmukaisen kokonaisuuden.  

-Ohjelman rakentaminen tapahtui kuitenkin melko myöhäisessä vaiheessa hallituskautta, ja siihen oli puutteellista omistajuutta ja sitoutumista poliittisella ja hallinnollisella tasolla, virkamiehet huomauttavat.  

Lue myös:

    Uusimmat