Mainos

TYKSin lääkärille sakkoja

TYKSin lääkäri on tuomittu sakkoihin kuolemantuottamuksesta ja tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. "Talon tapa" ei riitä ratkaisujen perusteeksi.

Turun käräjäoikeus on tuominnut sakkoja yhdelle Turun yliopistollisen keskussairaalan (TYKS) lääkärille kuolemantuottamuksesta ja tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Lääkäri oli kolme vuotta sitten määrännyt potilaalle liian suuret annokset verenohennuslääkettä. Annostus aiheutti 78-vuotiaalle naiselle sisäisen verenvuodon, joka johti hänen kuolemaansa.

Lääkäri sai 30 päiväsakkoa, yhteensä 1110 euroa. Syytteessä oli myös kolme potilaan leikkaukseen osallistunutta kirurgia, mutta heidän syytteensä hylättiin.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri ja tuomittu lääkäri joutuvat korvaamaan potilaan omaisille hautauskuluina 2860 euroa. Omaisten matka- ja majoituskuluja tuomittiin korvattavaksi yhteensä 4700 euroa ja oikeudenkäyntikuluja 3000 euroa.

"TYKSin hoitokäytäntö" ei riitä perusteeksi

Sakkoihin tuomittu sisätautilääkäri oli viikonloppupäivystäjänä ollessaan määrännyt potilaalle liian suuret annokset verenohennuslääkettä kahdeksi päiväksi ilman, että verenhyytymisarvoja välillä tarkistettiin.

Oikeuden mukaan se on kielletyn riskin ottamista ja huolimatonta etenkin kun potilas oli jo aiemmin saanut samaa lääkettä. Koska tuomittu lääkäri on pätevä ja kokenut, hänen olisi oikeuden mukaan pitänyt ottaa huomioon, että annostus voi lisätä potilaan kuoleman riskiä. Se, että hän ei tullut asiaa ajatelleeksi, ei poista hänen vastuutaan.

Myöskään se, että lääkäri toimi TYKSin hoitokäytännön mukaisesti, ei oikeuden mukaan tee toiminnasta hyväksyttävää.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.