Mainos

Tykkituli alkoi Gazan puskurivyöhykkeellä heti

Välikohtaus tapahtui vain minuutteja sen jälkeen kun Israel oli julistanut puskurivyöhykkeen valvonnan alkaneen iltakuudelta.

Israel alkoi tänä iltana valvoa Pohjois-Gazan puskurivyöhykettä, jolla pyritään estämään palestiinalaisten raketti-iskuja. Puskurivyöhyke sai heti tulikasteen, kun Israelin armeija tulitti puskurivyöhykkeenasumatonta aluetta.

Israelin armeijan mukaan tykkituli oli vastaus Gazan puolelta ammuttuun rakettiin. Välikohtaus tapahtui vain minuutteja sen jälkeen kun Israel oli julistanut puskurivyöhykkeen valvonnan alkaneen iltakuudelta.

Israel ilmoitti puskurivyöhykkeestä palestiinalaisille tiedotteissa, joita pudotettiin ilmasta Gazan pohjoisosaan. Arabiaksi kirjoitetuissa lehtisissä oli mukana kartta, johon vyöhyke oli merkitty. Israelin armeijan mukaan alueella oli kolme juutalaissiirtokuntaa ennen israelilaisten vetäytymistä.

Abbas tuomiti Israelin puskurivyöhykkeen

Palestiinalaisten johtaja Mahmud Abbas on tuominnut Israelin suunnitelmat puskurivyöhykkeestä Pohjois-Gazassa.

Abbasin mukaan Israel on lähtenyt Gazasta, eikä sillä ole oikeutta palata minkään syyn nojalla. Abbas tuomitsi samaan hengenvetoon kuitenkin myös rakettien ampujat ja varoitti niitä antamasta Israelille enempää "tekosyitä".

Aluetta valvotaan ilmasta päin

Israel veti pois joukkonsa Gazasta syyskuussa. Sillä ei ole suunnitelmissa lähettää maajoukkoja takaisin alueelle, vaan puskurivyöhykettä pidetään tyhjänä ilmaiskuin ja tykistöllä rajan yli.

Israel on jo toistuvasti iskenyt ilmasta Gazaan lopettaakseen rakettihyökkäykset.

Asiantuntijoiden mukaan 3,5 kilometrin levyinen puskurivyöhyke ei lopeta kaikkia raketti-iskuja. Israel kuitenkin toivoo, että estämällä palestiinalaisten pääsyn tyhjennettyihin Elei Sinain, Dugitin ja Nissanitin siirtokuntiin, puskurivyöhyke kumoaisi palestiinalaismilitanttien saaman hyödyn, jonka he saivat Israelin joukkojen vetäydyttyä alueelta.

Ariel Sharonin erityisavustajan Raanan Gissinin mukaan alueelta on ammuttu yli 200 rakettia ja kranaattia sitten Israelin vetäytymisen.

Suurin osa tavallisista palestiinalaisista on kyllästynyt ääriryhmien raketti-iskuihin. He ovat kirjaimellisesti korviaan myöten täynnä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.