Mainos

Tykistömuseossa eläydytään Ilomantsin korpitaisteluun

Hämeenlinnan tykistömuseo on saanut vetonaulakseen toisen multimedian. "Korpisodan suurvoitto" kertoo jatkosodan viimeisestä suurtaistelusta Ilomantsista.

Tämänpäiväiseen ensiesitykseen osallistui puolustusvoimain komentaja, amiraali Juhani Kaskeala. Idean Ilomantsin taistelun elävöittämisestä esitti nykyinen eduskunnan puhemies Paavo Lipponen, joka pääministerinä ollessaan toi ulkomaisia vieraitaan katsomaan museon aiempaa multimediaesitystä "Ihantalan ihmettä".

Multimediat on tuottanut kenttätykistön valtakunnallinen aselajiyhdistys Tykkimiehet ry. Sen hallitus on päättänyt jatkaa Suomen sotahistorian keskeisten taistelujen taltiointia.

Tärkeä torjuntavoitto

"Korpisodan suurvoitto" kertoo, miten suomalaiset saartoivat kaksi hyökkäävää neuvostodivisioonaa mottiin tiettömässä Ilomantsin korpimaastossa. Näin estettiin niiden eteneminen kohti sisä-Suomea.

Taistelu tuotti valtavan sotasaaliin, ja sillä Suomi näytti vielä hampaansa rauhanneuvottelujen alla.

"Korpisodan suurvoittoa" kuvattiin viime kesänä Ilomantsissa, Niinisalossa ja Sotinpuron ampuma-alueella lähellä Nurmesta. Kuvauksissa käytettiin aitoja räjähteitä, aseita ja sotilasasuja. Näyttelijöiden - raja- ja varusmiesten, reserviläisten, puolustusvoimien henkilökunnan ja suomenhevosten - ikäjakauma vastasi Ilomantsin taistelujen todellisuutta.

Uusi materiaali käsiteltiin mustavalkoiseksi ja siihen yhdistettiin sotakuvaajien aitoja otoksia. Näin syntyi 27-minuuttinen kokonaisuus. Siitä tehdään myös ruotsin-, englannin- ja saksankieliset versiot sekä televisiolle pidempi, stereofoninen filmi. "Korpisodan suurvoiton" kopioita jaetaan kouluille ja varuskuntiin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.