TVO "lähes heti" viidennen ydinvoimalan jatkotyöhön

Teollisuuden Voima aloitti toimitusjohtaja Mauno Paavolan mukaan viidennen ydinvoimalan jatkotyöt lähes välittömästi eduskunnan hyväksyttyä yhtiön periaatelupahakemuksen.

TVO pyrkii pitämään kiinni alkuperäisestä aikataulusta. Tämä merkitsee sitä, että uusi ydinvoimala saadaan käyttöön vuosina 2008-2009, kertoi Paavola.

-Eduskunnan äänestyspäätöksen selvittyä tuntui mukavalta, myönsi Paavola iltapäivällä. Hänen mukaansa koko TVO:ssa ollaan iloisia sitä, että "hallituksen edistyksellinen energiapolitiikka hyväksyttiin selvästi myös eduskunnassa".

Vihreä valo merkitsi Paavolan mukaan sitä, että yhtiössä aloitettiin heti suunnitelmien viimeistely ja projektiorgaanisaation rakentaminen. Itse voimalahanke lähtee liikkeelle tarjouspyynnöillä, joita ryhdyttiin hiomaan valmiiksi lupapäätöksen jälkeen.

Uuden laitosyksikön rakentamispaikkana on joko Eurajoen Olkiluoto tai Loviisan Hästholmen. - Työnteko uuden laitosyksikön rakentamiseksi voi nyt toden teolla alkaa. Käytännössä se merkitsee neuvotteluja laitostoimittajien ja eri tahojen kanssa, tarjouspyyntöasiakirjojen viimeistelyä sekä hankkeen jatko-organisointia ym. suuren investoinnin vaatimia toimenpiteitä.

TVO sai periaatepäätöksen ydinvoimalaitosyksikölle, joka on joko kiehutusvesi- tai painevesityyppinen kevytvesireaktori. Laitosyksikön sähköteho on laitostyypistä riippuen 1000 - 1600 MW. Uuden ydinvoimalaitosyksikön rakentamisessa ja käyttämisessä hyödynnetään suomalaista, korkeatasoista, maailmallakin arvostettua ydinvoimaosaamista. Uuden yksikön kustannuksiksi on arvioitu 1,7 - 2,5 miljardia euroa laitoskoosta riippuen.

Laitosyksikön investoinnissa kotimaisen työn, materiaalien ja laitteiden osuuden arvioidaan olevan noin puolet kokonaiskustannuksista. Paavola on tyytyväinen, että eduskunnan myönteisen päätöksen lisäksi hakemus sai käsittelyvaiheen aikana laajan tuen yhteiskunnan eri tahoilta. - Laaja tuki johtui varmaankin siitä, että uuden ydinvoimalayksikön tuottamasta sähköstä hyötyvät teollisuuden lisäksi myös kotitaloudet ja palvelusektori, Paavola arvioi.

Loviisa haluaa uuden ydinvoimalan

Loviisassa pidetään toisen ydinvoimalan saamista seudulle elintärkeänä suurhankkeena. Voimalan sijoituspaikaksi on jo katsottu Hästholmen, jossa sijaitsee maamme ensimmäinen ydinvoimala.

-Ydinvoimalan saaminen on meille megaluokan kysymys, sanoi Loviisan kaupunginjohtaja Olavi Kaleva heti eduskunnan päätettyä ydinvoiman lisäämisestä.

-Se toisi jo rakennusurakan neljän vuoden aikana tänne 2700 henkilötyövuotta ja noin 12 miljoonaa euroa. Loviisassa tehtyjen laskelmien mukaan millään muulla tavoin ei seudun yrityselämälle saada tämän suuruista potkua. Se olisi kaupunginjohtajan mukaan "muuten mahdoton ajatus".

Rakentamisen jälkeen uusia veronmaksajia olisi seudulla palvelut mukaan lukien noin 350. Heistä ydinvoimala työllistäisi suoraan noin 250. -Me laskemme nyt kylmän rauhallisesti, mitä Loviisa voi tarjota voimalansijoituspaikkana, kuvaa Kaleva jatkotoimia.

-Haluamme olla mukana uuden ydinvoimalan rakennusprosessissa. Kaupunginjohtaja arvelee Loviisalle olevan etua maan ensimmäisen ydinvoimalan sijoituspaikkakuntana. Hästholmenilla olevan voimalan alueella on riittävästi tilaa uudellekin voimalalle.

-Meidän puolellamme on myös maantieteellinen asema, huomauttaa Kaleva. -Tässä vaiheessa on kuitenkin hankala sanoa, paljonko ensimmäinen ydinvoimala ja maantiede vaikuttavat tuleviin ratkaisuihin. Ennen eduskunnan päätöstä kaupunginjohtaja osasi odottaa rakentamiselle myönteistä, tosin niukkaa ratkaisua. Ääniero oli kuitenkin arveltua suurempi.

Kaupunkiin halutaan potkua

Ydinvoima on ollut Loviisassa jatkuvana puheenaiheena myös katutasolla. Monenlaisista mielipiteistä huolimata paikallisen poliisin tietoon ei tullut ydinvoimaratkaisun jälkeen minkäänlaisia tietoja siihen liittyvistä häiriöistä.

R-kauppias Sirpa Rantanen sanoi Loviisan linja-autoasemalla kuulleensa työn ohessa paljonkin eritasoista puhetta ydinvoimasta. Juttua on ollut "täällä ehkä liiankin kanssa".

-Kuuleman perusteella tuntuu siltä, että useimmat kaupunkilaiset ovat ydinvoiman lisäämisen puolella, kuvaa Rantanen näkymää. -Itse olen sitä mieltä, että voimala saisi tulla Loviisaan. Se antaisi kaupungille vauhtia, sillä nykyisellään tämä on kuollut paikka varsinkin talvella. Rantanen itse kannattaa ydinsähköä. Yrittäjän näkökulmasta "sähköä pitää olla eikä se saa katkeilla". Sitä tarvitsee jokainen.

(MTV3-STT)


(Talousuutiset 24.05.2002).

Lue myös:

    Uusimmat