TVO jättää ydinvoimalahakemuksen

Teollisuuden Voima jättää valtioneuvostolle periaatehakemuksen uuden ydinvoimalan rakentamiseksi.

TVO jättää valtioneuvostolle hakemuksen joko kiehutusvesi- tai painevesityyppisen kevytvesireaktorin rakentamiseksi.

Laitoksen sähkonteho on 1000-1600 megawattia laitostyypistä riippuen ja se on tarkoitus sijoittaa joko Loviisaan tai Olkiluotoon. Uuden voimalan kustannusarvio on 10-15 miljardia markkaa laitoskoosta riippuen.

Uusi laitosyksikkö tyydyttää osaltaan sähkön lisätarvetta ja korvaa ikääntyviä, käytöstä poistettavia voimalaitoksia. Näin kotimaassa on pitkällä aikavälillä käytettävissä riittävästi sähköntuotantokapasiteettia, jonka hinta on vakaa ja ennustettavissa.

Alhaisten tuotantokustannusten ja erityisesti vähäisten polttoainekustannusten vuoksi ydinvoima soveltuu hyvin avoimille pohjoismaisille sähkömarkkinoille, sanoo TVO:n toimitusjohtaja Mauno Paavola toteaa.

Ydinvoimalaitoksen lupaprosessi on monivuotinen ja -vaiheinen. Nyt jätetty hakemus on ensimmäinen askel pitkässä prosessissa. Varsinainen investointipäätös voidaan tehdä vasta valtioneuvoston ja eduskunnan myönteisen periaatepäätöksen jälkeen.

Takana yritysrypäs

TVO:n hallituksen puheenjohtajan Timo Rajalan mukaan viidennen ydinvoimalan rakentaminen on

Ydinjätevarasto

suomalainen hanke, jonka takana on suuri kotimainen yritysjoukko. Hanketta ajetaan hyvin vakavasti. Kyseessä ei ole mikään koepallo, vaan tärkeä strateginen investointi energiahuollon turvaamiseen, Rajala tähdensi.

-Toivomme, että päätös periaateluvasta on myönteinen. Me olemme valmiit rakentamaan uuden voimalaitoksen. Poliitikoille sen rakentaminen tarjoaa mahdollisuuden täyttää Kioton ympäristösopimuksen velvoitteet, sanoi Rajala.

Teollisuuden Voiman osakasyhtiöiden lisäksi viidennen ydinvoimalan rakentamishankkeeseen on sitoutunut lukuisa joukko muita yrityksiä. Rajalan mukaan hankkeessa on jo nyt mukana 66 yritystä. Useissa muissa yrityksissä valmistellaan osallistumista. Hankkeeseen on sitoutunut jo 43 sähköyhtiötä, 14 teollisuusyritystä ja kaksi ostoryhmää, joissa on 10 sähkölaitosta.

Teollisuudelle ja sähköntuottajille ydinvoima on Rajalan mukaan luonteva valinta, koska sen käytöstä on erittäin hyvät kokemukset. Suomen käytössä olevat ydinvoimalat ovat olleet erittäin kannattavia, taloudellisia ja turvallisia. Viimeiset 15 vuotta ne ovat TVO:n teknisen johtajan Ami Rastaan mukaan yhtä vuotta lukuun ottamatta olleet maailman käytettävyystilaston kärjessä.

Lupamenettely pitkä prosessi

Uuden ydinvoimalan lupamenettely on monipolvinen ja varsin pitkä prosessi. Voimalan ympäristövaikutusten arviointi Olkiluodossa ja Loviisassa valmistui jo alkuvuodesta. Viidennen ydinvoimalan rakennusprosessi puolestaan lähti liikkeelle TVO:n hallituksen tekemästä päätöksestä hakea periaatelupaa voimalan rakentamiseen. Päätöksen periaateluvasta tekee hallitus, jolle lupahakemus jätettiin.

Valtioneuvoston antama periaatelupa on sen jälkeen hyväksyttävä eduskunnassa. Koko prosessi kestää arviolta vuoden. Näin eduskunta ottaisi kantaa viidennen ydinvoimalan rakentamiseen ensi syksynä. Mikäli hallitus ja eduskunta antavat periaateluvan ydinvoiman rakentamiseen hanke etenee laitosvalintaan. Tarjouskilpailu ja laitoksen valinta kestää TVO:n arvion mukaan noin vuoden. Sen jälkeen voimayhtiö hakee valtioneuvostolta ydinenergialain mukaista rakentamislupaa. Koko voimalan lupa- ja laitosvalintaprosessi kestää ehkä kolme vuotta.

Varsinaisiin rakennustöihin TVO voisi päästä kolmen vuoden kuluttua. Suuret laitosinvestoinnit alkavat rakennusvaiheen myötä. Sen kestoksi TVO arvioi neljä vuotta. Mikäli hanke etenee Teollisuuden Voiman toiveiden mukaisesti, kytketään Suomen viides ydinvoimala sähköverkkoon vuonna 2008.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat