TVO ja laitostoimittaja lupaavat Olkiluodon rakentamiseen ryhtiä

Uuden voimalan kaupallisen käytön uskotaan koittavan 2010-2011 vuodenvaihteessa.

Teollisuuden Voima TVO ja laitostoimittaja Areva NP-Siemens -konsortio panostavat nyt Olkiluodon kolmannen ydinvoimalan rakentamisessa organisaation johtamisen napakoittamiseen.

Aikatauluun repeytyneen puolentoista vuoden viipeen umpeen kuromisesta ei enää puhuta, vaan tarkkojen analyysien jälkeen uuden voimalan kaupallisen käytön uskotaan koittavan 2010-2011 vuodenvaihteessa.

Säteilyturvakeskus STUK odottaa vielä organisaatiojohtamiseen liittyviä vastauksia tutkintaraporttiinsa.

- Vuoden loppuun mennessä annamme STUKille vastauksen projektin kokonaishallinnassa tarvittavan johtamisosaamisen riittävyydestä. STUK kiinnitti raportissaan huomiota muun muassa johtamiseen, selvitti OL3-projektin johtaja Martin Landtman.

Alun aikataulu kunnianhimoinen

Laitostoimittaja on jo vahvistanut projektiorganisaatiotaan. Näkyvin muutos on konsortion johtomiehen vaihtuminen. Kaksi viikkoa uudessaan työssään ollut projektijohtaja Philippe Knoche esittäytyi tiedotusvälineille aamukahvitilaisuudessa, jossa hän pääsi ensimmäiseksi selittämään aikataulun rapautumisen syitä.

Olkiluoto 3

- Yksittäistä syytä ei ole, vaan kyseessä on monien asioiden summa. Toisaalta alkuperäinen aikataulu oli hyvin kunnianhimoinen, muotoili Knoche.

Landtman kertoo TVO:n tilaajana arvioineen laitostoimittajan projektin alussa esittelemän aikataulun realistiseksi. TVO uskoi sen toteutuvan, vaikka kyseessä on pilottihanke, ensimmäinen kolmannen sukupolven ydinvoimala.

- Nyt keskitymme rakentamiseen, vaikka myöhästyminen tarkoittaa myös lisäkustannuksia. TVO varmistaa tälläkin alueella omat intressinsä, kommentoi Landtman suhtautumista myöhästymisen talousvaikutuksiin.

Hän myöntää, että projektin vaatima miehitys yllätti myös TVO:n. Parhaillaan rakennusprojektissa työskentelee kokopäivätoimisesti 230 yhtiön työntekijää.

- Alkuarvio työntekijöiden määrästä oli jopa sata vähemmän. Onneksemme hanke kiinnostaa ja töihin hakee todella pätevää porukkaa, Landtman kiitteli. Ydinvoimalaa suunnittelee edelleen tuhat ihmistä. Myös Olkiluodon työmaalla työskentelee jo tuhat rakentajaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat