Mainos

TVO ei enää tyydy Olkiluodon rakentajien selityksiin

Laitostoimittajan mukaan viivästymisten syynä ovat turvallisuusvaatimukset. Ydinvoimalaa päästäneen käyttämään neljän vuoden kuluttua.

Teollisuuden Voima (TVO) vaatii Olkiluodon kolmosreaktorin rakennustöiden täydellistä uudelleenarvioimista sen vuoksi, että ranskalaisen Arevan ja saksalaisen Siemensin muodostama yhteenliittymä ilmoitti uusista viivästyksistä rakennustöissä.

- Tämä on niin suuri asia, ettei TVO tyydy tähän ilmoitukseen, vaan nyt me edellytämme aivan eri luokkaa olevaa (rakennussuunnitelmien) läpikäyntiä, TVO:n projektinjohtaja Martin Landtman sanoo.

Arevan ja Siemensin konsortio on kertonut TVO:lle, että Olkiluodon uusi reaktorirakennus valmistuu vasta talvella 2009, kun aiempi arvio oli kesä 2008. Landtmanin mukaan saattaa olla, että TVO voi ilmoittaa reaktorin kaupallisen käyttöönoton aikataulusta lopullisesti vasta, kun reaktorirakennus on valmis.

Jos uusi aikataulu pitää, Olkiluodon kolmosreaktori saadaan tuotantoon vasta vuoden 2011 aikana vuodenvaihteen 2010-11 sijasta. Alunperin voimalan piti tulla käyttöön jo 2009, mutta useat viivästykset ovat lykänneet hankkeen valmistumista. TVO kertoi edellisen kerran puolen vuoden myöhästymisestä viime joulukuussa.

Turvavaatimukset viiveen takana

TVO käy nyt tarkasti läpi kaikki Arevan ja Siemensin suunnitelmat sekä jäljellä olevat työt. Landtmanin mukaan voi kestää aikaa ennen kuin konsortio kykenee toimittamaan TVO:n haluamat tiedot.

- Ei tilaaja ole iloinen tässä tilanteessa. Tietenkin me ole pettyneitä, että näinkin kokenut, ehkä maailman kokenein laitostoimittaja pystyy vasta tässä vaiheessa arvioimaan rakennustöiden loppuun tarvitsemansa ajan, Landtman arvostelee.

Laitostoimittaja perustelee viivästymistä sillä, että turvallisuusvaatimusten huomioon ottaminen on ollut ennakoitua vaativampaa. Muun muassa reaktorirakennuksen vahvistaminen lentokoneiden törmäyksiä vastaan on tällainen turvallisuusvaatimus.

TVO:n mukaan tärkeintä on, että reaktorirakennukselle asetetut turvallisuus- ja laatuominaisuudet saavutetaan.

Vaikuttaa asennuksiin

Arevan ja Siemensin konsortio rakentaa Olkiluodon laitoksen TVO:lle niin sanotulla Avaimet käteen -periaatteella. Konsortion pääurakoitsija rakennushankkeessa on ranskalainen Buoygues.

TVO ei aio vielä puuttua viivästymisen aiheuttamiin kustannuksiin. Kaupallisten keskustelujen aika ei ole Landtmanin mukaan nyt, vaan yhtiö aikoo keskittyä rakennushankkeen saattamiseen raiteilleen.

Hän huomauttaa, että TVO:lla ja laitostoimittajalla on kiinteähintainen sopimus. Se tarkoittaa rakennusaikaisten lisäkustannusten kaatumista konsortion niskaan.

Uusi viivästyminen vaikuttaa myös joihinkin muihin asennustöihin. Ensimmäiset laiteasennukset on kuitenkin jo aloitettu. Ne koskevat muun muassa lauhdutinta, pumppuja ja lämmönvaihtimia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.