Tv-visailu testasi - kilpailijat valmiina tappamaan

Ranskalaiset tutkijat ovat toistaneet klassisen psykologisen kokeen, jossa testataan ihmisten halukkuutta antaa toisille jopa tappavia sähköiskuja, jos heitä siihen käsketään. Tällä kertaa kulissina toimi lavastettu tv-visailu - ja tälläkin kertaa useimmat olivat valmiit kiduttamaan.

Dokumentaristi Christophe Nick ja ryhmä psykologeja rekrytoivat 80 koehenkilöä uuteen "Le Jeu de la Mort" (Kuoleman peli) -nimiseen visailuun. Koehenkilöille kerrottiin, että heidän pitää esittää tietovisakysymyksiä toiselle kilpailijalle ja jos tämä vastaa väärin, antaa rangaistuksena jopa 460 voltin sähköisku.

Iskujen antamista oli jatkettava vaikka toinen pyytäisi lopettamaan tai kaatuisi elottomana maahan.

Visailu oli lavastettu aidon tuntuiseksi studiovaloineen, juontajineen sekä innokkaine katsojineen - joille ei myöskään ollut paljastettu tilanteen todellista luonnetta. Sähköiskuja saava henkilö oli nimittäin näyttelijä, iskut teeskenneltyjä ja koko homman tarkoituksena selvittää, miten valmiita koehenkilöt olivat jakelemaan tappavia sähköiskuja vain juontajan ja yleisön kannustamina.

Erittäin valmiita: 80 prosenttia koehenkilöistä jatkoi 460 voltin iskujen antamista, kunnes kanssakilpailija näytti kuolevan. Vain 16 koehenkilöä marssi kesken ulos.

- Olimme hämmästyneitä että niin moni totteli. Heillä ei ole kykyä niskurointiin. He yrittävät vakuutella auktoriteettihahmolle (juontajalle), että heidän pitäisi lopettaa, mutta he eivät pysty, Nick kertoi.

Kokeesta kertova dokumentti esitetään Ranskan tv:ssä tänään.

Milgramin kokeen uusinta

Yksi koehenkilöistä kertoi jälkeenpäin, että hän suostui antamaan sähköiskuja, vaikka hänen isovanhempansa olivat aikanaan joutuneet natsien kiduttamiksi.

- Pienestä asti olen kysellyt, miksi natsit tekivät niin, miten he pystyivät tottelemaan sellaisia käskyjä. Ja sitten tottelin niitä itsekin, sanoi koehenkilö Sophie.

Kuoleman peli on toisinto Yalen yliopiston tutkijan Stanley Milgramin 1960-luvulla tekemästä kuuluisasta koesarjasta. Siinä koehenkilöille uskoteltiin heidän ottavan osaa muistitutkimukseen. Heidän piti "valvojan" ohjeistuksen mukaan antaa sähköiskuja, jos "oppija" epäonnistui muistitestissään. Myös Milgramin kokeessa sähköiskut olivat näyteltyjä.

Runsaat 60 prosenttia koehenkilöistä oli valmiita antamaan oppijalle 450 voltin iskun, jos valvoja heitä siihen käski.

Milgramin tulkinnan mukaan ihmiset tottelivat, koska auktoriteetin käskyt koettiin tärkeämmiksi kuin heidän omat moraaliset velvoitteensa. Osasyynsä oli sillä, että koehenkilö pystyi piiloutumaan vastuuasioissa auktoriteetin selän taakse.

(MTV3 - STT - AFP)

Lue myös:

    Uusimmat