Mainos

Tv-tenteillä tärkeä rooli Ruotsin vaaleissa

Vaalitaistelu tiivistyy Ruotsissa tänään ja huomenna kahteen suureen tv-keskusteluun.

Sadat tuhannet ruotsalaiset eivät vieläkään tiedä mitä puoluetta äänestävät sunnuntain vaaleissa. Puolueuskollisuus on hiipunut ja äänestyspäätökset tehdään useammin viimeisten päivien mielikuvien ja asetelmien perusteella.

Vaalitaistelut käydään yhä enemmän ja enemmän tv-studioissa. Vaalitaistelu tiivistyy tänään ja huomenna kahteen suureen tv-keskusteluun. Ruotsalaispoliitikkoja on viime viikot grillattu illasta iltaan yhdessä ja erikseen kaikkien pääkanavien studioissa. Tutkijan mukaan viimeisillä keskusteluilla on tasatilanteessa tärkeä rooli.

-Niillä on hyvät katsojaluvut, puoluejohtajien on pärjättävä hyvin, koska kannatus voi liikkua prosentin sinne tai tänne, niin on tapahtunut aiemmin ja se voi ratkaista vaalin, sanoo valtiotieteen professori Sören Holmberg, Göteborgin yliopistosta.

Holmbergin mukaan näiden vaalien tasaisuus ei ole täysin poikkeuksellista, 70-luvulla vaalit ratkaistiin kaksi kertaa muutaman tuhannen äänen erolla. Puolueet ovat tulleet lähemmäksi toisiaan, ideologisia eroja ei enää ole, siksi äänestäjien on helpompi myös vaihtaa puoluetta. Ja päätös tehdään entistä myöhemmin.

-Vaalikamppailu kestää noin kaksi kuukautta, sinä aikana ehdokkaastaan päättää yli puolet, mutta tutkimustemme mukaan noin 35% äänestäjistä päättää viimeisen viikon aikana, Holmberg sanoo.

Ruotsalaispoliitikot ovat jalkautuneet toreille ja turuille, viimeisiä päiviä tehdään jännittyneessä tilanteessa. Loppukiri tai vielä yksi vaaliskandaali saattaa ratkaista lopputuloksen.

- 60-luvun tutkimuksista alkaen, Vasemmistopuolue tapaa olla hyvä, Kristillisdemokraatit, myös Keskustapuolue, yleensä pienemmät puolueet. Sosialidemokraatit häviävät yhtä usein kuin voittavat, Kokoomus sen sijaa häviää useammin kuin voittaa, näin on ollut viime vaaliessa. Pienet puolueet pääsevät paremmin äänestäjien huomioon loppuvaiheessa, mutta miten käy nyt sitä ei vielä tiedä, Holmberg toteaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.