Mainos

TV-Talo valmistui: estetiikkaa ja energian säästöä

Kun katseli valmista TV-taloa Vaasan asuntomessuilla oli pakko todeta erään vanhan, viisaan poliitikon – joka itsekin oli merkittävä vaikuttaja rakennusalalla – sanoin: kyllä kansa tietää! Niin onnistunut tästä koko kansan suunnittelemasta talosta tuli. Nyt esittelemme talon kaikille niille, jotka eivät messuille päässeet.

Kaksikerroksisen talon alakerrassa on olohuone, keittiö, viihtyisä lasiterassiosa sekä oleskelunurkkaus, yksi makuuhuone, kylpyhuone ja tekninen tila. Yläkerrassa on makuuhuoneita, sauna ja lasiterassi, jolta avautuu henkeäsalpaavan kaunis näköala Pohjanlahdelle. Talon tämä osa on tehty tavallaan kylpyläksi, paikaksi, jossa rentoudutaan ja vietetään laatuaikaa perheen kesken.

Oikea muoto ja ikkunoiden sijoittelu säästävät energiaa

Energia ja siihen liittyvät asiat ovat puhuttaneet viime aikoina kovasti. Jo rakennuslupaa hakiessa talosta on esitettävä nykyään energiatodistus ja uusilta rakennuksilta vaaditaan erityinen energiaselvitys. Siihen kuuluu muun muassa laskelma siitä, kuinka paljon energiaa joudutaan vuodessa ostamaan talon lämmitystä varten.

Energiatodistukset ovat luokitukseltaan A–G, hiukan kuten kodinkoneissa on jo totuttu näkemään. A-luokan talo kuluttaa vähiten, G-luokan eniten. TV-talo sijoittuu kärkipäähän ja kuuluu kategoriaan B, eli se on erittäin energiataloudellinen. Tämä johtuu hyvästä yläpohjan lämmöneristävyydestä, erittäin korkealuokkaisista ikkunoista ja ovista sekä ilmanvaihdon hyvä ympärivuotisesta hyötysuhteesta.

Energia-asiat on otettava huomioon jo suunnitteluvaiheessa. Jo silloin on päätettävä minkä muotoinen talosta tulee, kuinka korkeita huoneita sinne tehdään, kuinka ikkunat sijoitellaan ja kuinka talo asetetaan tontille ilmansuuntiin nähden. Ensi vuonna Valkeakosken asuntomessuille valmistuva TV-talo on Vaasan taloonkin nähden pitkä askel eteenpäin: se on passiivienergiatalo, joka kuluttaa energiaa vain viidesosan siitä, mitä nykynormit edellyttävät.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.