Mainos

Tv-maksun sitominen asumiskuluihin kummastuttaa isännöitsijöitä

Yleisradion rahoitusta pohtiva työryhmä selvittää, voisiko tv-maksun sitoa asumiskuluihin.

Työryhmä pohtii uutta mallia, jossa tv-maksu liittyisi asuntoon ja sen perisi asunto-osakeyhtiö tai vuokranantaja. Helsingin Sanomien mukaan mallin on ideoinut työryhmän jäsen, kansanedustaja Bjarne Kallis (kd.).

Suomen Isännöintiliitto ei lämpene ajatukselle.

Liiton puheenjohtaja Mikko Peltokorpi ihmettelee, ajetaanko tässä nyt Yleisradion vai kuluttajan etua.

- Ymmärrän varsin hyvin, että saajan kannalta ehdotus olisi erinomainen. Kun sidotaan maksu asuntojen määrään, se on alati lisääntyvä automaatti, mikä toisi Yleisradiolle rahaa. Kiinteistöjen ja käyttäjien näkökulmasta ehdotus tuntuu kuitenkin erikoiselta.

Peltokorven mukaan yhteiskunnassa on pyritty siirtymään aiheuttamisperusteisiin maksuihin. Hän uskoo ajatuksen ehdotuksen taustalla olevan hyvä, mutta käytännön kysymysten jääneen melko kauas.

- Vaikka eettisen vakaumuksen tai jonkin muun syyn perusteella ei olisi televisiota, joutuisi henkilö kuitenkin maksumieheksi. On nimittäin paljon ihmisiä, jotka eivät hanki televisiota missään elämänsä vaiheessa.

Peltokorpi on huolissaan myös asumiskustannusten noususta.

- Kiinteistöliitto on selvittänyt, että noin 60 prosenttia hoitomenoista on jo nyt veroluonteisia tai muita kunnallisia maksuja. Olisi mielenkiintoista lisätä edelleen kaikkien asumismenoja, kun asuminen on muutenkin jo äärimmäisen kallista.

Peltokorpi pohtii myös sitä, mihin maksut sisällytetään, kun yhtiöjärjestykset eivät tunne tv-maksun kaltaisia maksuja lainkaan.

- Mielenkiintoista on myös tämä hallinnollisen työn lisääntyminen. On tietysti helppo sanoa, että asunto-osakeyhtiö perisi osakkaalta tai vuokralaiselta tämän maksun ja sitten tilittäisi maksut edelleen Ylelle. Ajatellaan, että on olemassa jokin ilmaisautomaatti, joka tarjoaa näitä palveluita jonkun toisen puolesta.

Selvitysten mukaan kiinteistöön sidottu tv-maksu olisi Ylen nykyisellä vuosibudjetilla 160-170 euroa. Nykyinen tv-maksu on vähintään 215 euroa vuodessa.

Työryhmän on määrä tehdä ehdotus Ylen tulevasta rahoituksesta vuoden loppuun mennessä. Uuteen rahoitusmalliin siirryttäisiin vuonna 2010.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.