Mainos

Tv-kanava: Amerikkalaissotilaat kiduttaneet irakilaisia

CBS-televisioyhtiön mukaan Yhdysvaltain puolustusministeriö on palkannut irakilaisvankien kuulusteluihin yksityisiä amerikkalaisfirmoja. Tällä hetkellä kuutta sotilasta syytetään erilaisista säädyttömistä teoista.

Amerikkalainen CBS-televisioyhtiö on esittänyt kuvia irakilaisvankien pahoinpitelystä ja häpäisevästä kohtelusta Bagdadin lähellä sijaitsevassa Abu Ghraibin vankilassa.

Jo aiemmin amerikkalaiset viestimet ovat kertoneet ainakin kuuden sotilaan saaneen syytteen vankien kiduttamisesta.

Uutena piirteenä kidutusskandaalin yhteydessä on paljastunut, että Yhdysvaltain puolustusministeriö on palkannut Abu Ghraibin vankien kuulusteluihin yksityisiä amerikkalaisfirmoja. Vankien kidutuksesta epäillyt sotilaat ovat kertoneet, että he toimivat näiden yksityisten turvallisuusfirmojen kuulustelijoiden käskystä.

Yhdysvaltain armeijan tiedottaja Jill Morgenthaler kertoi brittiläiselle Guardian-lahdelle, että kuuden sotilaan lisäksi syytteeseen aiottiin asettaa myös eräs yksityisfirman työntekijä. Sitten selvisi, ettei armeijalla ole toimivaltaa yksityisfirmojen suhteen ja syytteestä luovuttiin. Armeija harkitsee uutistoimisto Reutersin mukaan kurinpitotoimia myös vankilan johtajana toiminutta prikaatikenraali Janice Karpinskia vastaan.

Abu Ghraib oli pahamaineinen vankila ja kidutuskeskus jo Saddam Husseinin valtakaudella.

- Me tulimme Irakiin, jotta tällaista ei tapahtuisi, ja nyt tällaista tapahtuu meidän hallintokaudellamme, puuskahti CBS:n haastattelussa entinen merijalkaväen eversti Bill Cowan.

Tyrmistynyt kertoi olevansa myös prikaatikenraali Mark Kimmitt.

- Jos emme pysty olemaan esimerkkinä ihmisten kohtelemisessa arvokkaasti ja kunnioittavasti, emme voi pyytää muita maita suhtautumaan niin omiin sotilaisiimme, sanoi Kimmitt, joka on Irakissa olevien amerikkalaisjoukkojen varakomentaja.

Amerikkalainen sotilas paljasti

Kimmitt kertoi CBS:n haastattelussa, että tutkimukset Abu Ghraibin tapahtumista alkoivat tammikuussa, kun eräs amerikkalaissotilas oli kertonut väärinkäytöksistä ja esittänyt todisteita, muun muassa valokuvia.

- Sotilas sanoi: Täällä tapahtuu asioita, joiden kanssa en pysty elämään, kertoi Kimmitt.

Eversti Jill Morgenthalerin mukaan kuutta sotilasta syytetään "säädyttömistä teoista, vankien määräämisestä masturboimaan julkisesti, pahoinpitelystä, ei-fyysisestä väkivallasta, vankien kokoamisesta alastonpyramideiksi ja heidän kuvaamisestaan alastomina".

Syytteeseen joutuvat kuusi sotilasta ovat tiettävästi sotapoliiseja, reserviläisiä joiden tehtävänä oli CBS:n mukaan "pehmittää" vankeja ennen kuulusteluja.

Gary Myers, erään syytteeseen joutuvan sotilaspoliisin asianajaja, sanoi, ettei hänen asiakkaansa ollut saanut minkäänlaista koulutusta vanginvartijan tehtäviin. Myersin mukaan yksityisten firmojen kuulustelijoiden osuus tapahtumiin Abu Ghraibissa on keskeinen. Kuuden alemmassa asemassa olleen sotilaan syyttämisellä käännetään Myersin mukaan huomiota todellisista syyllisistä: heidän esimiehistään ja vankien kuulustelujen johtajista.

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.