Mainos

Tuusulan ja Keravan tautiepidemiasta lankeamassa jättilasku

Koulujen ruokalistalta puuttuvat toistaiseksi tuoreet vihannekset, joiden arvellaan olevan syynä vatsatautiepidemiaan.

Tuusulassa ja Keravalla elo-syyskuussa jyllänneestä vatsatautiepidemiasta on koitumassa mittavat taloudelliset kustannukset. Terveydenhoidon menojen lisäksi kuluja aiheuttavat muun muassa sairaita lapsia kotiin hoitamaan jääneiden vanhempien töistä poissaolot.

Epidemian syyksi molemmilla paikkakunnilla on paljastunut yersinia pseudotuberculosis -bakteeri. Sen aiheuttamaan vatsatautiin sairastui Tuusulassa parisataa ja Keravalla toista sataa lähinnä koululaista ja päiväkotilasta.

- Kaikkiaan sairastuneita lienee 300-400 eli hirveä määrä. En olisi ikinä uskonut, toivonut enkä kuvitellut tällaista revohkaa, toteaa Tuusulan johtava lääkäri Riitta Ristolainen.

Bakteerin arvellaan muhineen kouluruuan tuoreissa vihanneksissa. Vielä ei ole tarkkaa tietoa siitä, mitkä vihanneksista olivat saastuneita. Tämän selvinnee viimeistään ensi viikolla. Toistaiseksi Tuusulan ja Keravan koululaisille ja päiväkotilapsille tarjotaan vihannekset ainoastaan keitettyinä.

- Kouluruokailusta puuttuvat täysin tuorevihannekset, kunnes bakteerilähde selviää lopullisesti, Ristolainen korostaa.

Epidemiapiikki näkyy budjetissa

Pelkästään Tuusulassa ihmisistä on otettu yli sata näytettä, jotka maksavat kaupungille 78 euroa kappaleelta. Terveyskeskuskäynti puolestaan aiheuttaa kaupungille 60-70 euron loven ja päivä sairaalassa sadoista euroista noin 1500:aan toimenpiteistä riippuen.

Taudin aiheuttamat kulut näkyvät selvästi sekä Tuusulan että Keravan terveydenhoidon budjetissa.

- Me kyllä näemme sen aiheuttaman piikin, Ristolainen ounastelee.

Mutta terveydenhoidon kulut eivät ole ainoita vatsatautiepidemian aiheuttamia menoeriä.

- Lisäksi täytyy muistaa kulut, jotka ovat aiheutuneet sairastuneiden lasten vanhempien oltua pois töistä. Eli yhteiskunnallinen säteilyvaikutus on laaja, Ristolainen huomauttaa.

Monimuotoinen bakteeri

Sairaalahoitoon on Tuusulassa joutunut turvautumaan parikymmentä ihmistä, mutta luvut ovat vielä epätarkkoja ja täydentyvät myöhemmin. Vatsaoireiden takia neljältä potilaalta ehdittiin poistaa turhaan umpisuoli.

- Itse asiassa näiden leikkausten takia tämän epidemian jäljille päästiinkin. Sairaalassa nimittäin alettiin ihmetellä, kun suunnilleen samanaikaisesti leikattiin yllättävän monta viatonta umpisuolta, Ristolainen kertoo.

Yersinia pseudotuberculosis -bakteerista toipuu hänen mukaansa sinänsä aika hyvin, mutta joillekin saattaa ilmaantua jälkiseurauksia.

- Muutaman viikon tai jopa kuukauden kuluttua voi ilmaantua jälkitautina niveltulehduksia, jotka voivat olla lieviä tai hankalia ja kestää useita kuukausia. Tämä on siis kaiken kaikkiaan hyvin ongelmallinen ja monimuotoinen bakteeri, Ristolainen huomauttaa.

Ilmeisesti ensimmäinen yersinia pseudotuberculosis -bakteerin aiheuttama sairaustapaus oli 19. elokuuta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.