Mainos

Tuulivoimarakentajat pyrkivät merelle

Suomalaiset tuulivoimayritykset haluaisivat vauhdittaa merituulipuistojen rakentamista Suomen vesille. Maaliskuussa Suomessa käyttöön otettu tuulivoiman takuuhinta eli syöttötariffi vauhdittaa maatuulivoimahankkeita. Merelle rakentaminen on kuitenkin selvästi kalliimpaa eikä syöttötariffi ole riittävän suuri, jotta merirakentaminen käynnistyisi. Alan yritykset ovat kuitenkin vakuuttuneita siitä, että Suomessa tarvitaan merituulivoimaa.

- Maatuulipuistot ovat perinteisesti pienempiä kooltaan kuin merituulipuistot. Jos koko Suomen tuulivoimatavoite vuoteen 2020 eli 2500 megawattia halutaan rakentaa pelkästään maatuulivoimalla, silloin pitää rakentaa lähes 100 tuulipuistoa kapealle rannikkokaistaleelle. Se on iso haaste kaavoituksen, ympäristökysymysten ja kansalaisten mielipiteiden kannalta, sanoo wpd Finlandin toimitusjohtaja Esa Holttinen.

Tuulivoimayritykset toivovat nyt, että seuraava hallitus antaisi investointitukea yhden ison merituulivoimapuiston rakentamiseen. Demonstraatiohankkeessa voitaisiin tarkemmin tutkia merituulivoiman kustannuksia.

- Yksi demonstraatiohankkeen tärkeimmistä tavoitteista on se, että silloin nähdään, mikä on todellinen kustannustaso merituulivoimassa. Sitten vasta pystytään vastaamaan, paljonko tarvitaan tuotannon aikaista tukea esimerkiksi syöttötariffin muodossa. Veikkaan, että koehankkeen jälkeenkin merituulivoima tulee olemaan tuotantokustannuksiltaan kalliimpaa kuin maatuulivoima. Uskon kuitenkin, ettei Suomen 2020 uusiutuvan energian tavoitteita pystytä saavuttamaan, ellei merituulivoimaa rakenneta, arvioi Holttinen.

Perämeren matalikot sopivimpia

Merituulivoima-ala odottaa räjähdysmäistä kasvua. Euroopan tuulivoimayhdistyksen tavoitteiden mukaan Euroopassa olisi vuonna 2020 40 000 megawattia merituulivoimaa. Maailmanlaajuisesti merituulivoiman ennustetaan kasvavan 150 000 megawattiin vuoteen 2030 mennessä. Tämä tarkoittaisi, että markkinavolyymi olisi silloin 16,5 miljardia euroa vuodessa.

- Jos siitä vaikka 10 prosenttia saataisiin suomalaisille yrityksille, sillä olisi valtava työllistävä merkitys koko Suomen kansantalouden kannalta, sanoo Holttinen.

Suomessa Perämeren alueella odotetaan merituulivoiman tuovan alueelle investointeja ja työpaikkoja.

- Meillä on paljon rakennettua kantaverkkoa, johon merituulivoimalat voidaan liittää. Odotamme, että tästä on tulossa merkittävä teollisuudenala Perämeren alueelle, kertoo toimitusjohtaja Ari Alatossava Iin Micropolis Oy: stä.

Merituulivoimalle sopivista matalikoista valtaosa sijaitsee Raahen pohjoispuolella. Teoreettisesti laskien Suomen merialueille mahtuisi kymmenen suurta tuulipuistoa. Tällä hetkellä Suomessa on suunnitteilla noin 2 500 megawattia merituulivoimaa. Pisimmällä on wpd Finlandin Suurhiekan merituulipuisto Haukiputaan ja Iin edustan merialueella. Alueelle suunnitellaan 80 tuulivoimalaa. Rakennustyöt aloitetaan vuonna 2013, jos valtio myöntää hankkeelle investointitukea.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.