Mainos

Tuulivoiman tuotanto tuplaantui

Tuulivoiman tuotantokapasiteetti kaksinkertaistui Suomessa viime vuonna, mutta sen osuus koko sähköntuotannosta ei vieläkään yllä kuin vajaaseen 0,1 prosenttiin. Vuodenvaihteessa toiminnassa oli 63 tuulivoimalayksikköä, joiden sähköntuotantokapasiteetti oli yhteensä 38 megawattia.

Yksi voimala pyörii keskimäärin hieman yli pari tuhatta tuntia vuodessa. Sillä ylletään noin 80 gigawatin vuosituotantoon, mikä vastaa noin 8000 omakotitalon tai 40000 kerrostaloasunnon sähköntarvetta. Voimaloita on rakennettu kiihtyvään tahtiin lähinnä rannikolle ja Lapin tuntureille. Jatkossa lisää hyviä sijoituspaikkoja löytyy mereltä ja mahdollisesti myös sisämaan korkeilta paikoilta, ryhmäpäällikkö Hannele Holttinen Valtion teknillisestä tutkimuskeskuksesta arvelee.

Tuotantokulut laskussa

Tuulivoiman tuotantoon ovat lähteneet mukaan isot energiayhtiöt Pohjolan Voima ja Fortum sekä useat maakunnalliset energiayhtiöt. Siihen uskotaan, vaikka se on tuettunakin selvästi perinteisiä energiamuotoja kalliimpaa.

-Voimaloiden kokoluokan kasvu pienentää tuotantokuluja ja tekee niistä sähköyhtiöiden kannalta kiinnostavia, Holttinen sanoo. Suomen uusien tuulivoimaloiden keskikoko nousi viime vuonna jo 1 megawattiin eli 1000 kilowattiin, kun se vuonna 1992 oli 200 kilowattia. Isoimmat uusista voimaloista ovat 1,3 megawatin tehoisia. Voimaloiden hinnat ovat muutenkin tulleet 90-luvulla selvästi alaspäin. Yhden megawatin voimala maksaa tehtaalla nyt noin 4 miljoonaa markkaa.

-Maanrakennus, sähköjohdot ja muu paikan päällä tarvittava infrastruktuuri nostaa hinnan 5-6 miljoonaan

Tuulienergian tuotanto on edelleen suhteellisen kallista.

markkaan, Holttinen laskee. EU:ssa tuulivoiman kasvulle on asetettu kovat tavoitteet. Meillä KTM:n uusiutuvien energianlähteiden ohjelman tavoitteena on nostaa sen tuotanto vuoteen 2010 mennessä 500 megawattiin, millä kertyisi yksi prosentti Suomen sähköstä. Toistaiseksi tuulimyllyt pyörivät vahvasti yhteiskunnan tuella. Valtio tukee tuulienergian tuotantoa keskimäärin noin 30 prosentin panoksella, mm. investointi- ja esiselvitysavustuksilla ja sähköverojen palautuksella.

Haastekampanja vauhdittaa


Tuulienergian käyttöä vauhditetaan nyt valtakunnallisella haastekampanja. Sen avasi tiistaina kankaanpääläinen lämmöneristeiden valmistaja SPU Systems, joka vastedes käyttää tuotannossaan pelkästään tuulisähköä.

-Tuulisähkö on meille noin 50 prosenttia tavallista kalliimpaa, joten tempaus maksaa yritykselle vuodessa noin 100000 markkaa, SPU Systemsin varatoimitusjohtaja Eero Jormalainen laski. SPU:n liikevaihto oli toissa vuonna 74 miljoonaa markkaa. Energiaa säästäviin rakenneratkaisuihin erikoistuneen yrityksen imagoon tuulisähkö sopii. Jormalaisen mukaan ratkaisu on kannanotto rakentamisen ekologisiin arvoihin ja haaste myös asiakkaille.
-Jos kukaan ei tilaa tuulisähköä, sitä ei myöskään tuoteta, hän sanoi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.