Tuulivoiman rakentaminen halutaan nykyistä helpommaksi

Ympäristöministeriön asettama työryhmä suosittaa, että suuriakin tuulivoimalapuistoja voidaan rakentaa ilman yksityiskohtaista kaavoitusta. Tällä halutaan nopeuttaa tuulivoimarakentamista. Itse ympäristölainsäädäntöön työryhmä ei juurikaan mietinnössä puuttunut.

-Suomessa tuulivoiman hitaan rakentamisen osasyynä on ollut epätietoisuus ympäristölainsäädännöstä ja sen soveltamisesta, ministeri Suvi-Anne Siimes (vas.) totesi tänään työryhmän luovutettua mietinnön hänelle.
Työryhmä suosittaa, että tuulivoimalapuistoille osoitetaan maakuntakaavassa alue, minkä jälkeen niille ei aina tarvitsisi erillistä asemakaavaa. Nykyisellään suurvoimalaitoksen rakentamiseen vaadittaisiin maakuntakaavan lisäksi muun muassa asemakaava, ympäristövaikutusten arviointi ja vesi- sekä rakennuslupa.

-Nyt käytössä on useita päällekkäisiä menettelyjä, joista kaikista on valitusoikeus. Tämän takia prosessi voi venyä kohtuuttoman pitkäksi, työryhmässä mukana ollut ympäristöasiantuntija Petri Vesa Energia-alan keskusliitosta Finergysta sanoo.

Suurvoimaloita kaavaileville tuulivoimayhtiöille lainsäädännön soveltaminen on vielä epäselvää.

-Kaavoitus ja maankäyttö yleensä ovat varmasti kaikkien vaikein asia tulevaisuudessa, puheenjohtaja Ismo Jauhiainen Suomen Hyötytuulen hallituksesta arvioi.

Energiayhtiöiden omistamalla Suomen Hyötytuulella on Porissa tällä hetkellä Suomen suurin tuulivoimala.

Teollisuus karsisi enemmän

Petri Vesan mukaan työryhmän lopullisessa mietinnössä ei teollisuuden näkökulmasta menty tarpeeksi pitkälle. Hänen mukaansa kaavoitusta olisi voinut karsia entisestään.

-Esimerkiksi vesialueilla asemakaavoituksen olisi voinut jättää kokonaan pois.

Lisäksi Vesan mukaan olisi voitu luoda selkeä menettely, jonka avulla tuulivoimarakentajat voivat lunastaa yksityisomistuksessa olevia maa-alueita. Toistaiseksi Suomen tuulivoimalat ovat olleet pieniä, minkä takia lupamenettely ei ole ollut rakennuttajille suuri ongelma.

Esimerkiksi Porissa kaavoitusasiat ovat Hyötytuulen Jauhiaisen mukaan sujuneet hyvin. Tuulivoimalat on ollut helppo sovittaa maisemaan, koska alueella oli jo valmiiksi teollisuutta.

-Paikallinen väestö ei ollut niitä vastaan, Jauhiainen sanoo.

Lisäystavoite vaatii tuen vakiinnuttamista

Suomen tavoite on yli kymmenkertaistaa tuulienergian tuotanto vuoteen 2010 mennessä. Ministeri Siimeksen mukaan tähän pääseminen edellyttää paitsi kaavoitusta koskevien pelinsääntöjen selkeyttämistä, myös valtion tukijärjestelmän muuttamista.

- Tukijärjestelmä tulee muuttaa sellaiseksi, että se mahdollistaa tuulivoimalaninvestoinnit nykyistä riskittömämmin, Siimes totesi.

Ministerin mukaan ongelma ei niinkään ole tukien suuruus vaan tukipolitiikan lyhytjänteisyys. Suomen Hyötytuuli sai Porin Tahkoluodossa heinäkuussa käyttöön otettua voimalaansa varten kauppa- ja teollisuusministeriön 0,7 miljoonan euron tuen. Nyt yhtiö selvittää yhteensä 30 tuulimyllyn puiston rakentamista merelle niin sanotulle offshore-alueelle, jossa sillä ei ole enää maisemallista merkitystä.

Hankkeelle on jo saatu tukea, ja rakentamispäätöksen on määrä olla valmis vuonna 2005. Koko Suomen tuulivoimatavoite herättää yhtiössä kuitenkin epäilystä.

-Se tarkoittasi, että yhden megawatin laitos pitäisi rakentaa joka viikko tästä eteenpäin. Ei näytä siltä, Ismo Jauhiainen sanoo.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat