Mainos

Tuulivoima riittäisi Pohjois-Lapin sähköntarpeeseen

Suurin osa Napapiirin pohjoispuolisesta Lapista voisi saada kaiken tarvitsemansa sähkön tuulivoimaloista. Lapin tuulivoima-alueiden kartoituksen mukaan pohjoisessa on riittävästi hyviä tuulimyllyn paikkoja sähköntuotannon omavaraisuuden turvaamiseksi.

Tuulivoiman tuotannon kannalta parasta aluetta olisi Utsjoki ja sen jälkeen Inari, Enontekiö, Muonio, Kittilä ja Salla. Tällä alueella tuulituotanto riittäisi energiaomavaraisuuden turvaamiseen. Omavaraisuus tuulella perustuu tunturituulien hyväksikäytön ohella pohjoisen vähäväkisyyteen ja vähäiseen energiantarpeeseen.

Lapissa tuulivoiman tuotannolle suotuisat alueet kartoitettiin Lapin liiton, kauppa- ja teollisuusministeriön sekä useiden pohjoisen sähkölaitosten toimeksiannosta. Kartoituksen käytännön työt teki Energia-Ekono Oy.

Kartoituksen loppuraportti julkistettiin tiistaina Rovaniemellä. Suoraan raportin perusteella ei rakenneta yhtään tuulivoimalaa, vaan raportti on pohjana Lapin seutukaavasuunnittelulle. Loppuraporttiin mukaan seulotut viisikymmentä tuulituotantokohdetta eri puolilta Lappia on jaettu kolmeen luokkaan, joista suositeltavimpaan kuuluu kolmetoista kohdetta. Näitä kohteita raportissa suositellaan rakennettavaksi jo ennen vuosituhannen vaihdetta.

Yksittäisistä kohteista merkittävimmiksi on arvioitu Utsjoen kirkonkylän Ailigastunturi, Kaunispää Inarissa ja Olostunturi Muoniossa. Niihin kuhunkin voitaisiin rakentaa jopa viisi tuulimyllyä.

Jo aiemmin tehdyn karkean arvion mukaan Lapissa on tuulivoimapotentiaalia 14 terawattituntia eli kaksikymmentä prosenttia koko Suomen sähkönkulutuksesta. Nyt tehdyn perusteellisen kartoituksen mukaan - kun huomioon on otettu niin luonnonsuojelun, porotalouden kuin muunkin käytön tarpeet - tuotantomahdollisuus olisi 0,25 terawattituntia.

Lapissa tällä hetkellä sijaitsevilla seitsemällä tuulivoimalalla tuotetaan 4000 megawattituntia sähköä. Koko maassa tuulimyllyjä on 23.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.