Tuulivoima-ala uskoo kannattavuuteen

Tavoitteena nostaa ala kannattavaksi muutamassa vuodessa. Tuulivoima saa nyt vahvaa vetoapua Kiinasta.

Suomalaisen The Switch -yhtiön toimitusjohtaja Jukka-Pekka Mäkinen uskoo, että tuulivoimalat yleistyvät nopeasti tulevina vuosina.

Samalla voimaloiden hyötysuhde paranee, ja ne nousevat kannattavaksi energiavaihtoehdoksi muutamassa vuodessa.

Mäkisen mukaan Kiinan vahva tulo tuulivoimamarkkinoille on ratkaisevan tärkeätä, sillä Kiina tuo alalle tarvittavaa volyymia.

- Volyymia pitää saada, jotta voimaloiden hankintahintaa saadaan alas, Mäkinen arvioi.

Kiina tyydyttää energian nälkäänsä kivihiilellä ja massiivisella ydinvoimaohjelmallaan, mutta myös tuulivoimaan panostetaan ympäristöongelmien pahentuessa.

Kiinan parhaat tuulivoima-alueet sijaitsevat maan pohjois- ja länsiosassa, jossa muun muassa Gobin autiomaa tarjoaa tuulivoimaloille ihanteelliset olosuhteet.

Myös Yhdysvallat laajentaa tuulivoima-alalla nopeasti. Yhdysvalloissa valmistui viime vuonna tuulivoimakapasiteettia 5200 megawattia eli yli kolmen rakenteilla olevan Olkiluodon kolmosreaktorin verran. Kiinassa lisäys oli 3000 megawattia.

Yhtiön rahoittajiin kuuluvan sijoitusrahasto VNT Managementin toimitusjohtaja Jarmo Saaranen on samaa mieltä kuin Mäkinen. Saarasen mukaan tuulivoima on maailmalla nopeimmin kasvava energiantuotantomuoto.

Saaranen arvioi, että tuulivoimakapasiteetti nousee 84 gigawattiin muutamassa vuodessa. Teho vastaa 53:a Olkiluodon kolmosreaktoria ja on 3,5-kertaa enemmän kuin maailman rakenteilla olevan ydinvoima.

Hyötysuhde nousee

Puun saamat tuet harmittavat

The Switch valmistaa generaattoreita ja tehonmuokkaimia tuuliturbiineja varten. Yhtiö väittää, että sen kestomagneettigeneraattorit ovat alan viimeistä huutoa.

The Switchillä on tehtaat Lappeenrannassa ja Yhdysvalloissa. Vaasaan valmistuu uusi tehdas huhtikuussa, ja myös Kiinassa tuotanto on alkamassa. Yhtiö pyrkii nostamaan neljässä vuodessa liikevaihtonsa noin 250 miljoonaan euroon.

Tekniikan kehittyminen on alan kannattavuuden kannalta oleellista, sillä tuulivoiman ongelmana on pidetty heikkoa hyötysuhdetta. Todellinen tuotanto on murto-osa kapasiteetista, kun esimerkiksi ydinvoimalat pääsevät lähelle täyttä tuotantoa.

Mäkinen vakuuttaa kuitenkin, että hyötysuhde on parantumassa nopeasti. Kiina on ajurina tässäkin, sillä maa hankkii vain edistyksellisintä tuulivoimatekniikkaa.

Mäkinen huomauttaa myös, että Trondheimin pohjoispuolella Norjassa sijaitsevassa tuulivoimapuistossa on jo päästy 99 prosentin käytettävyyteen. Se on selvästi enemmän kuin keskivertoydinvoimaloissa.

Suomessa vähäistä

Mäkistä ja Saarasta harmittaa tuulivoiman vähäinen rakentaminen Suomessa. Viime vuonna Suomessa valmistui tuulivoimakapasiteettia vain 20 megawattia.

Vähäisestä rakentamisesta seuraa se, että kotimaisten voimaloiden ja komponenttien valmistajien on vaikea saada näyttöä tuotteidensa toimivuudesta. Kotimaisia referenssejä tarvitaan kansainvälisiä markkinoita varten.

Ala saa tukea tutkimukseen ja tuotekehittelyyn Tekesiltä. Saarasen mukaan Suomessa on hoidettu hyvin alkupää tuulivoiman kehittämisessä, mutta tilausten puute jarruttaa läpimurtoa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat