Mainos

Tuuli puhaltaa kovaa huomenna - tuhot mahdollisia

Huomiseksi ennustettu kova tuuli voi aiheuttaa tuhoja erityisesti Kaakkois-Suomessa, Saimaan alueella ja Savossa. Kovan tuulen mukana tulevat myrskypuuskat voivat irrottaa ainakin oksia ja pieniä puita sekä aiheuttaa rakennus- ja kattovaurioita.

- Tuuli voimistuu ensi yön aikana, ja voimakkaimmillaan se on huomenna aamulla maan kaakkois- ja itäosissa. Siellä maa-alueillakin tuuli puhaltaa 14 metriä sekunnissa, mikä on suurin piirtein voimakkaimpia keskituulia, joita maa-alueilla mitataan, kertoo Forecan päivystävä meteorologi Kristian Roine.

- Tuuli voi puuskissa yltää myrskylukemiin. Myös sateita tulee eri puolilla maata.

Metsätuhoista ei tällä kertaa pitäisi olla huolta.

- Tässä on nyt tasaisemmasta tuulesta kyse, eli nyt ei ole mitään ukkospuuskia luvassa. Nyt ei siis varmaankaan mitata 30 metrin puuskia, Roine arvelee.

Huomisen kuluessa kova tuuli leviää Etelä- ja Keski-Suomeen. Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla tuuli ei ole aivan yhtä voimakasta, mutta sielläkin kannattaa varautua navakkaan pohjoistuuleen. Lapissa tuuli on kohtalaista.

Huomenna on siis koko maassa tuulinen päivä, mutta ylihuomiseen mennessä kovimmat puuskat rauhoittuvat.

- Jo huomisiltana tuuli on jonkin verran heikentynyt, Roine kertoo.

Veneilijöiden varauduttava kovaan tuuleen

Tuuli on huomenna kovaa myös kaikilla merialueilla.

- Ihan myrskylukemiin ei merialueilla välttämättä päästä, mutta kyllä pohjoistuuli puhaltaa helposti 15-20 metrin välillä. Varustamoille emme ole kuitenkaan antamassa mitään erityisiä ohjeita, sillä Suomenlahden pienemmät pika-alukset jäävät yleensä satamaan, jos tuuli puhaltaa yli 20 metriä sekunnissa, meteorologi Roine sanoo.

Myös sisävesillä tuuli kannattaa ottaa huomioon - Saimaallakin tuuli voi puhaltaa 14 metriä sekunnissa.

- Se ei ole sisävesillä mikään normaali tilanne, joten se pitää ottaa huomioon, jos on tarkoitus veneillä huomenna.

Tuuli myös tuntuu huomenna kylmältä, sillä lämpötila ei varsinkaan Itä-Suomessa kovinkaan paljon viidestä lämpöasteesta kohoa.

- Lounais- ja länsirannikolla päästään reiluun kymmeneen asteeseen, joten ilma on huomenna koleaa, ja tuuli lisää tätä koleutta huomattavasti, Roine kertoo.

Aurinkoa ja lämpöä alkuviikoksi

Syyskuun alku on ollut viileä, mutta Roine ei pidä lämpötiloja kuitenkaan epänormaaleina.

- Syyskuussa on normaalisti huomattavaakin vaihtelua lämpötilojen välillä. Jos tulee korkeapainetta ja lämmintä ilmamassaa, niin voidaan päästä helposti pariinkymmeneenkin asteeseen. Sitten kun tulee tällainen erittäin kylmä pohjoisvirtaus, niin ei viisikään astetta ole mitenkään tavatonta.

Viikonlopuksi onkin jo luvassa lämpimämpää ilmaa. Roineen mukaan lämpötilat nousevat lauantaiksi noin viidellä asteella. Sunnuntaiksi ja alkuviikoksi Roine lupaileekin aurinkoisia päiviä.

- Saattaa olla, että päästään jopa kahteenkymmeneen asteeseen ainakin jossain päin maata.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.