Mainos

Tuuli keskeytti laivojen lastauksen

Konttilaivojen lastaus on jouduttu jouduttiin päivällä keskeyttämään kovan tuulen vuoksi Kotkan ja Helsingin satamissa. Rahtilaivoilla on ollut
vaikeuksia merelläkin, sillä sankan lumisateen vuoksi näkyvyys Suomenlahdella oli päivän mittaan usein nolla.

Tuuli riepotteli laivoja myös satamissa. Kotkan syväsatamassa koettiin "läheltä piti" -tilanne tuulen repiessä hollantilaista kuivalastialusta irti laiturista miehistön nukkuessa. Alus saatiin kiinnitysköysien katkettua viime hetkillä hallintaan laituripaikallaan ennen kuin se olisi ajelehtinut holtittomasti nestesataman rantaan.

Kontteja ei lastata satamissa aluksiin tuulen noustessa 20 metriin sekunnissa. Rannikolla mitattiin 25 metrin lukemia. Kontit alkavat heilua kovassa tuulessa eivätkä nosturit kestä rasitusta. Lastaus on samalla työntekijöille vaarallista. Lastauksen keskeytyminen merkitsi konttiliikenteelle nyt vuorokauden myöhästymistä.

Huonot olot merellä koettelivat myös matkustajaliikennettä. Viipurista Kotkaan tullut matkustaja-alus Kristina Reginakin oli tunnin myöhässä. Kotkan laivapalvelukeskuksesta todettiin, että "näin vaikeaa työvuoroa kuin tänään ei ole ennen kohdalle sattunut". Konttinosturit on jouduttu kovan tuulen takia ankkuroimaan pari kertaa tämän syksyn aikana.

Lauantain vastaisena yönä ja lauantaiaamuna Suomen etelärannikolla riehunut myrskytuuli katkoi puita ja repi peltikattoja. Yöllä noin 20-25 metriä sekunnissa edennyt tuuli tyyntyi jonkin verran jo lauantaiaamuna, mutta myrsky työllisti tielaitosta ja pelastuskeskuksia pitkin lauantaita. Päivän valjettua tuli jatkuvasti uusia tietoja katkenneista puista. Niitä oli kaatunut yllättävän paljon Helsingissä ja Espoossa, kerrottiin aluehälytyskeskuksesta.

Vantaan pelastuslaitoksen mukaan myrsky aiheutti toistakymmentä hälytystä Vantaalla perjantaina ja lauantain vastaisena yönä. Myrsky aiheutti myös useita sähkökatkoksia ja automaattihälytyksiä. Ilmatieteen laitoksen mukaan voimakkaimmat myrskyt olivat aamuviiden aikaan ohi. Voimakkaat tuulet sen sijaan jatkuivat koko lauantaipäivän ajan.

Helsingin aluehälytyskeskukseen tuli yön aikana yli 50 hälytystä katkenneista puista ja revityistä katoista. Turussa hälytyksiä tuli noin kymmenen. Tuulen nopeus Helsingin ja Turun rannikoilla oli yöllä noin 20-25 metriä sekunnissa. Bogskärissä Pohjoisella Itämerellä sen nopeus oli perjantai-iltana 27 metriä sekunnissa.

Myrsky vaikutti autolauttoihin

Myrsky tuntui niin maalla kuin merellä.

Myrsky puuttui myös osittain autolauttojen kulkuun. Maarianhaminan ja Ruotsin Kapellskärin välillä liikennöivä lautta ei lähtenyt perjantai-iltana matkalleen Ruotsista. Ahvenanmaan Eckerön ja Ruotsin Grisslehamnin välinen lautta ajoi perjantai-iltana reittinsä Eckeröstä, mutta ei lähtenyt lauantaina paluumatkalle rajun tuulen takia. Helsingin ja Tukholman sekä Turun ja Tukholman välien suuret autolautat eivät käyneet kovan kelin takia poikkeamassa tavanomaisissa ahvenanmaalaisissa satamissaan lauantain vastaisena yönä.

Helsingissä 130 ylimääräistä tehtävää


Helsingin pelastuslaitoksella oli myrskyn takia "ainakin 130 ylimääräistä palotehtävää". Lähes kaikki tehtävät liittyivät myrskyvaurioihin, päivystävä hälytysmestari Jan Lindell kertoi lauantai-iltana. Kiireisimmillään pelastuslaitoksella oli yhtä aikaa käynnissä 25 tehtävää. Iltaa kohti samanaikaisesti tehtiin enää kymmenkunta tehtävää.

-Ihmiset soittavat kännykällä, että jossakin on puu kaatunut. He eivät osaa kuvailla tarkkaan sijaintipaikkaa tai soittavat vasta paljon myöhemmin ohi ajettuaan. Meiltä menee pimeässä paljon aikaa paikkaa hakiessa, kun ketään ei ole opastamassa paikalle, Lindell sanoo. Tuulen tyynnyttyä iltapäivällä sää pakastui ja ajotiet kävivät liukkaiksi. Pääkaupunkiseudulla sattui iltapäivästä lähtien useita ojaanajoja. Pahoja loukkaantumisia niissä ei kuitenkaan tiedetty vielä sattuneen. Tielaitoksen mukaan ajokelit olivat lauantaina erittäin huonoja Etelä-Savossa, Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. Muualla ne olivat huonoja.

Kattoa irtosi Kotkan sahassa


Lauantainen talvimyrsky irrotti Stora-Enson Kotkan sahan kattoa monta sataa neliömetriä ja vaurioitti ainakin parin omakotitalon kattoja Kotkassa. Myrsky kaatoi puita teille ja rakennusten päälle Kymenlaakson ja Itäisen Uudenmaan rannikkoseuduilla. Se aiheutti myös paikallisia sähkökatkoksia ja uhkasi rannoilla veneitä. Kovaan tuuleen liittyneet voimakkaat lumisateet vaikeuttivat liikennettä. Keli maanteillä oli erittäin huono, mutta puoleen päivään mennessä ei poliisin tietoon tullut pahoja onnettomuuksia.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.