Mainos

Tuuletin, vesipullo ja ostoskeskus – näin lapsiperhe selviää Australian helteissä

Australiaa piinaavat helteet ovat hieman hellittäneet tänä viikonloppuna. Helpotusta ei ole kuitenkaan luvassa kovin pitkäksi aikaa, sillä sääennusteet lupaavat jälleen ensi viikoksi yli 30 asteen lämpötiloja.

– Joulun jälkeen ei ole oikeastaan satanut lainkaan muutamaa hassua pisaraa lukuun ottamatta. Maa ei ole kastunut siis ollenkaan tammikuun aikana, ja lämpötila on kivunnut joka viikko 40 asteeseen tai ainakin lähelle sitä, kertoo Australiassa asuva suomalainen Heli Sawicki.

Sawicki asuu australialaisen miehensä ja 1- sekä 3-vuotiaiden lastensa kanssa Melbournessa maan kaakkoisosassa. Kova kuumuus on haitannut jo lapsiperheen arkeakin.

– Tuulettimet ovat olleet kovassa käytössä, koska meidän talossamme ei ole ilmastointia. 40 asteen päivinä olemme käyneet myös uimahallissa tai ostoskeskuksissa, jotka ovat tosi täynnä hellepäivinä. Vesipullo on aina mukana eikä mihinkään voi lähteä ilman sitä. Korkean uv-säteilyn vuoksi myös aurinkorasvaa pitää olla aina - ainoastaan postilaatikolla voi mennä ilman rasvaa, kuvailee Heli Sawicki.

– Jos on ollut parikin 40 asteen hellepäivää peräkkäin, niin öisinkin lämpötila saattaa olla lähempänä 30 astetta.

Lasten nukuttaminen onkin välillä vaikeaa, sillä yläkerrassamme sisälämpötila voi kivuta yli 30 asteeseen. Lapset saattavat olla kuumuuden takia levottomia ja nukkua huonosti.

Sawickin mukaan myös aikuisilla on helteessä kestämistä ja normaaleita arkirutiineitakin joudutaan muuttamaan kuumuuden takia.

– Ei sitä itsekään jaksa tehdä oikein mitään eli imurointi ja kokkaaminen saavat jäädä. Uunia ja hellaa ei voi laittaa ollenkaan päälle, ettei sisälämpötila pääse kohoamaan entisestään. Hellepäivinä käymmekin ulkona syömässä.

Maastopalon sytyttäjälle jopa 10 vuoden vankeustuomio

Australiaa ovat piinanneet myös rajut maastopalot. Jatkuva kuumuus ja kuivuus sekä sisämaasta puhaltava kova tuuli ovat vaarallinen yhdistelmä, mikäli jossain syttyy pienikin maastopalo.

– Maastopalot lähtevät leviämään silloin hurjalla vauhdilla. Osa paloista on ollut tahallaan sytytettyjä, ja ainakin joissakin tapauksissa sytyttäjinä ovat olleet teini-ikäiset nuoret, kertoo Sawicki.

– Australiassa on kuitenkin todella kovat rangaistukset, mikäli palon sytyttäjä saadaan kiinni. Maastopalon sytyttämisestä saa 10 vuotta vankeutta ja jos palossa kuolee joku, niin sitten puhutaan jo 20 vuodesta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.