Mainos

Tuula Haatainen: Tieto ei kulje Indonesiassa

Indonesian pääkaupungissa Jakartassa vierailevan Helsingin apulaiskaupunginjohtajan Tuula Haataisen mukaan tsunami ja tulivuorenpurkaus eivät näy juurikaan kaupungin arjessa.

- Nämä luonnonkatastrofit näkyvät uutisissa ja ihmisten puheissa, mutta muuten niitä ei täällä juurikaan huomaa. Kaikki ovat ihan rauhallisia ja elävät normaalisti, Haatainen kuvailee.

Javan saarella purkautuva Merapi-tulivuori sijaitsee maaseudulla 400 kilometrin päässä Jakartan miljoonakaupungista. Tsunamin koettelemat Mentawai-saaret taas ovat eristyksissä Sumatran saaren länsipuolella, mikä näkyy myös tiedonkulussa.

- Tietoa on ollut hyvin vaikea saada, mutta tänään asiasta oli lehdissä. Facebookista, twitteristä ja kansainvälisiltä kanavilta tuntuu saavan nopeammin tiedon. Indonesian tsunamitiedotussivustot olivat suljettuna, kun sinne meni, Haatainen kummastelee.

Ongelmia on Haataisen mukaan ollut paitsi tiedonkulun nopeudessa myös tiedon paikkansa pitävyydessä.

- Eilenhän täällä oli tsunamiuhka, mutta sitten ilmoitettiin, ettei tsunamia ollut ollutkaan. Tänään sitten luimme lehdistä vahvistuksen, että siellä oli tsunami sittenkin ollut, Haatainen kertoo.

Jakartan ongelma tulvat

Indonesian pääkaupunki Jakarta sijaitsee toistakymmentä kilometriä mereltä, joten tsunami ei uhkaa kaupunkia. Kaupungin vitsaus on sen sijaan tulvat.

- Täällä oli maanantaina kaikkien aikojen tulva. Vesi nousi polviin saakka ja sotki liikenteen, Haatainen kuvailee.

Sadekausi onkin jatkunut Kaakkois-Aasiassa poikkeuksellisen pitkään.

- Voi sanoa, että tätä aluetta on koetellut erilaiset luonnonilmiöt - sadekin tuntuu jatkuvan ja jatkuvan. Kaikki johtuu ilmastonmuutoksesta, Haatainen arvioi.

Jakartan kuvernöörin kanssa illallisella olleen Haataisen mukaan asian tärkeys ymmärretään myös paikallisella tasolla. Kuvernööri oli nostanut ilmastonmuutoksen keskeiseksi asiaksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.