Mainos

Tutut epäilevät: Murhattu Nemtsov oli liian avoin

Kukkameri kasvaa Moskovajoen ylittävällä sillalla aivan Punaisen torin edustalla, Kremlin muurin kupeessa. Paikalla on väentungos.

- En voi uskoa tätä. Voin kuvitella Boriksen vain elossa, en pysty kuvittelemaan, ettei häntä enää ole, useita vuosia Nemtsovia avustanut Lilija Dubavaja sanoo.  

- Hän oli niin eläväinen ja valoisa ihminen, rehellinen. Vaikka hän olikin pitkään mukana politiikassa, hän säilyi avoimena ihmisenä.

Seurassa ukranalainen nainen

Surijat kertaavat jo tiedettyä: murha tapahtui Nemtsovin ylittäessä siltaa ukrainalaisen naisen seurassa. Häntä ammuttiin ohiajaneesta henkilöautosta lähes kymmenen kertaa, ja ainakin neljä luotia osui, yksi päähän. Nemtsov kuoli melkein heti, seurassa ollut nainen ei haavoittunut.

Yöllä poliisit saarsivat sillan. Paikalle saapui muita oppositiopoliitikkoja, Nemtsovin perheenjäseniä, toimittajia ja pelästyneitä kansalaisia. Vielä kolmen aikaan aamuyöllä maassa jalkakäytävällä saattoi erottaa kohdan, johon Nemtsov tapettiin.  

Paikalle saapunut Ljubov Jakubovskaja pitää käsittämättömänä, ettei ketään ole vieläkään otettu kiinni.

- Katsotaanpas. Tuossa on kamera, ja tuossa muurin päällä, ja sillan toisella puolen, hän laskee.  

- Jos tänne yrittää tulla osoittamaan mieltään pienen kyltin kanssa, jossa lukee vaikka "Putin pois Kremlistä", menee kolme minuuttia ennen kuin sinut on viety pois. Mutta oppositiopoliitikon voi ampua.  

Niin Jakubovskaja kuin Dubavajakin pitävät itsestään selvänä sitä, että murha on poliittinen. Nemtsov oli ehkä liiankin avoin mielipiteistään.

Viimeiseksi jääneessä radiohaastattelussaan perjantaina hän sanoi presidentti Vladimir Putinin aggressiivisen ja murhaavan politiikan ajaneen maan kriisiin niin ulko- kuin sisäpoliittisestikin.  

- Tietysti tapahtumista tullaan esittämään useita versioita, hyvin likaisia versioita, se on mitä todennäköisintä, Dubavaja sanoo.

Islamistit tai provokaatio

Ensimmäiset teorioista esitettiin valtamedioissa vain pari tuntia murhan jälkeen. Tappajaksi syytettiin muun muassa Nemtsovin ystävää Ilja Jashinia, joka saapui sillalle pian ampumisen jälkeen.

Päivän aikana Venäjän tutkivan komitean edustaja ilmoitti tutkivansa kaikki mahdolliset motiivit murhalle, kuten esimerkiksi islamistisen terrorismin.  

Toinen mahdollisuus on komitean mukaan poliittinen provokaatio.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.