Tutustu suomalaisia kiehtoviin Japani-ilmiöihin MTV:n kanssa – tässä alkusyksyn parhaat palat

Japani-ilmiöt on MTV Uutisten juttusarja, joka käsittelee Japania ja japanilaista kulttuuria ja ilmiöitä sekä Suomessa että Japanissa. Toimittaja Jani Rolamo on Japaniin perehtynyt Aasian tutkija, joka pyrkii juttusarjan kautta ymmärtämään Japania paremmin ja löytämään vastauksia siihen, mikä saa ihmiset innostumaan Japanista.

Japanilla ja Suomella voidaan sanoa olevan erikoinen suhde toisiinsa. Japanilainen kulttuuri on tullut Suomessa suosituksi erityisesti niin viihteen kuin ruoankin kautta, ja Japani on suosittu matkailumaa. Maa markkinoi itseään vahvasti ulkomaille, mutta Japanissa ollaan kiinnostuneita myös Suomesta. 

Japanilainen viihde alkoi kasvattaa suosiotaan voimakkaasti ulkomailla 90-luvulta eteenpäin, ja tämä on näkynyt animaatioiden, pelien ja musiikin kulutuksessa. Japaniin liittyvä fanituskulttuuri kerää Suomessakin tuhansia kiinnostuneita con-tapahtumiin, joita järjestetään vuosittain lukuisia.

MTV Uutiset vieraili Tampereen Traconissa, jossa japanilaisen populaarikulttuurin suosiosta kertoi myös animaatio-ohjaaja Mamoru Yokota:

Suomen suurimpiin anime- ja pelitapahtumiin kuuluva Tracon myytiin loppuun minuuteissa – mistä tapahtumien jatkuva suosio johtuu? 9:44
Populaarikulttuurin fanitukseen perustuvat con-tapahtumat ovat suosittuja vuosikymmenten jälkeenkin. Katso videolta, mikä selittää tapahtumien ja ilmiön suosiota.

Teknologiaa ja vihreää suunnittelua

Maiden välinen yhteistyö toimii myös valtio- ja kaupunkitasolla. Japanin pääkaupungissa Tokiossa on yksi maailman tehokkaimmista julkisen liikenteen verkostoista, ja hiilineutraaliutta kohti pyritään uusilla teknologisilla innovaatioilla. 

Nämä kiinnostavat myös Suomessa, mutta Tokion kuvernööri Yuriko Koike haki elokuussa myös Helsingistä oppia vihreän kaupungin suunnitteluun:

Tokion kuvernööri on yhteistyövierailulla Helsingissä – mitä kaupungit voivat oppia toisiltaan? 4:14
Maailman suurimman metropolin Tokion kuvernööri Yuriko Koike vieraili Helsingissä edistämässä kaupunkien välistä yhteistyötä. 

Suomi-ilmiö

Suomi on yli 125 miljoonan ihmisen Japanissa yllättävälläkin tavalla tunnettu maa. Matkailu Suomeen on ollut suosittua jo pitkään, ja vetovaltteina ovat toimineet niin revontulet, joulupukki, Muumit kuin suomalainen designkin. Viime vuosina suomalainen elämäntapa yleisestikin on alkanut kiinnostaa Japanissa, ja maahan on rakennettu jopa tuhansia suomalaistyyppisiä saunoja.

Myös suomalaisten oma pihapeli mölkky on saanut suuren suosion maassa. Mölkkyä pelataan koulujen harrastekerhoissa, ja pelaajia saattaa nähdä Tokion puistoissa. MTV Uutiset vieraili Hyvinkäällä mölkyn MM-kisoissa, joihin osallistui jopa sata pelaajaa Japanista. MM-kisat pidetään ensi vuonna Japanin Hakodatessa:

Sata japanilaista osallistui mölkyn MM-kisoihin, ensi vuonna kisat viedään Japaniin – nousevan auringon maassa on nyt mölkkybuumi 5:45
Katso videolta mölkkyinnostuksen syitä japanilaisten mölkynpelaajien kertomana.

Perinteinen kulttuuri kiinnostaa

Myös perinteinen japanilainen kulttuuri, estetiikka ja mielenmaisema viehättävät ihmisiä. Yksi perinteisen kulttuurin muoto on teetaide, jossa on hyvin tarkat ja vakiintuneet säännöt. Teetaidetta harjoitetaan Suomessakin, ja Suomenlinnassa sijaitsee maan ainoa japanilainen teehuone, joka on japanilaisten esikuvien mukaisesti hieman piilossa linnoituksen bastionissa:

MTV vieraili Suomenlinnan japanilaisessa teehuoneessa, joka on kätketty merilinnoituksen muureihin 7:50
Moni japanilaisen estetiikan peruspiirre yhdistyy teetaiteessa. Katso videolta MTV Uutisten vierailu Suomenlinnan japanilaisessa teehuoneessa. 

Lue myös:

    Uusimmat