Mainos

Tutkivalle journalismille tarjolla paljon työsarkaa

Enemmistö johtavien tiedotusvälineiden päätoimittajista näkee taloudessa paljon kyntämätöntä työsarjaa tutkivalle journalismille. Elinkeinoelämän ohella penkomista riittää verorahojen käytössä, kuntien ja valtion hallinnossa sekä hyvinvointiyhteiskunnan palveluissa.

Tutkivaan journalismiin liittyviä käsityksiä selvitti Jyväskylän yliopiston viestintätieteiden laitos. Se lähetti loka-marraskuussa kyselyn 62 päätoimittajalle ja sai vastauksen 58 toimituksesta. Vastaajista 82 prosenttia pitää tutkivaa journalismia hyvin tai erittäin merkittävänä journalismin muotona. Yli puolet vastaajista uskoo, että tutkivat jutut kiinnostavat paljon lukijoita. Lähes puolet vastaajista arvioi, että oman toimituksen voimavarat ovat melko huonot asioiden perusteelliseen penkomiseen. Puutteita esiintyy myös toimittajien koulutuksessa.

Uhkana on, että vain harvoilla medioilla on tulevaisuudessa varaa ja aikaa harjoittaa tutkivaa työtä. Vastaajat luonnehtivat tutkivaa journalismia oma-aloitteisuuteen perustuvaksi tutkimustyöksi, joka pyrkii selvittämään jonkin yhteiskunnallisesti merkittävän asian tai ilmiön. Se vaatii päivittäistä uutista enemmän aikaa. Siihen kuuluu perusteellinen tausta- ja selvitystyö sekä monipuolinen lähteiden käyttö. Viidennes vastaajista piti rajaa tavallisen hyvän journalismin ja tutkivan välillä veteen piirrettynä.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.