Mainos

Tutkimustulosten siirtoon vaaditaan pelisääntöjä

Valtiontalouden tarkastusvirasto katsoo, että Teknillisen korkeakoulun olisi laadittava selkeät pelisäännöt periaatteista, joilla tutkimustuloksia ja keksintöjä siirretään yrityksille. Myös opetusministeriön ja korkeakoulun välisissä tulossopimuksissa olisi määriteltävä tarkemmin teknologian siirtotoiminnan tavoitteista.

Tutkimustulosten ja keksintöjen siirtämisellä yritysten hyödynnettäviksi on suuri taloudellinen merkitys korkeakouluille. Vuonna 2000 Teknillisen korkeakoulun ulkopuolisen rahoituksen osuus oli lähes puolet sen kokonaisrahoituksesta eli noin 500 miljoonaa markkaa. Merkittävä osa tästä summasta tuli nimenomaan teknologian siirtotoiminnasta. Tästä huolimatta korkeakoululla ei ole selkeää tietojärjestelmää, jolla näitä rahavirtoja seurataan. Tarkastusvirasto patistaakin korkeakoulua perustamaan tietojärjestelmän, johon kirjattaisiin kaikki toimintaa koskevat tiedot suunnittelusta seurantaan.

Teknillinen korkeakoulu ei ole tarkastusviraston selvityksen mukaan myöskään määritellyt riittävän selkeästi, mitä hyötyä se teknologian siirtotoiminnallaan tavoittelee. Toiminnan pitäisi tukea korkeakoulun päätehtävien hoitamista. Määrittelemättä on kuitenkin jätetty, pitäisikö toiminnasta saada hyötyä myös perusopetukseen ja perustutkimukseen, vai riittääkö pelkkä taloudellinen hyöty. Valtiontalouden tarkastusvirasto päättelee tarkastuksensa perusteella, että yritysosapuolen hyödyt on määritelty asiakirjoissa selkeämmin kuin korkeakoulun hyödyt.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.