Tutkimustulosten kaupallistaminen on yhä ongelmallista

Tiede ja kaupallisuus eivät kohtaa suomalaisissa yliopistoissa. Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan yliopistotutkimuksen ja yksityisen yritystoiminnan yhdistämisessä on yhä ongelmia.

Akateemisen tutkimuksen ja yksityisen yritystoiminnan yhdistäminen ei suju ongelmitta suomalaisyliopistoissa. Tutkija Juha Tuunainen on tarkastellut aihetta kasvibiotekniikan alalla toimineen tutkimusryhmän näkökulmasta.

- Tässä tapauksessa kävi ilmi, että tämmöinen yhdistäminen ei ole mahdollista, Tuunainen kertoo tuoreesta väitöskirjatutkimuksestaan.

Tutkimusryhmä perusti yrityksen siirtääkseen tutkimustuloksiaan maatalouden käyttöön. He eivät kuitenkaan halunneet luopua akateemisesta tutkimuksesta, vaan yrittivät yhdistää sen ja yritystoiminnan keskenään.

- Lähinnä yliopiston hallintohenkilökunta herätti sitten kysymyksen, että onko toivottavaa ja mahdollista tällä tavalla yhdistää akateemista tutkimusta ja kaupallista toimintaa, Tuunainen jatkaa.

Yliopiston sisällä pyrittiin pitämään opetus- ja tutkimustoiminta sekä kaupallinen toiminta erossa toisistaan. Ne haluttiin mm. sijoittaa eri tiloihin.

- Sitten todettiin yliopiston keskushallinnon puolelta, että ei ole mahdollista, että ihmisillä on semmoisia kaksoisrooleja, joissa he ovat samaan aikaan esimerkiksi yrityksen palkkalistoilla ja myöskin yliopiston opettajia, Tuunainen kuvailee.

Syiksi tutkija arvioi halun estää väärinkäytösten mahdollisuudet ja resurssien niukkuuden. Kysymykseksi nousi se, mitä tehtävää professorit ensisijaisesti hoitavat.

Yritysyliopistoon vielä matkaa

Huomenna Helsingin yliopistossa tarkistettava väitöskirja pönkittää näkemystä, jonka mukaan ainakaan julkisesti rahoitetut eurooppalaiset yliopistot eivät ole muuttumassa yritysyliopistoiksi. Sen sijaan kaupallistaminen sijoitetaan yrityshautomoihin tai patentointi- ja lisensointiyrityksiin.

Tutkimuskirjallisuudessa väläytellyssä yritysyliopistossa taas tieteellinen tutkimus, korkein opetus ja tutkimustulosten kaupallistaminen liittyisivät ongelmattomasti toisiinsa.

- Minun tutkimukseni tukee enemmänkin sitä näkökantaa, että tämä kehitys ei ole samankaltainen kaikkialla, vaan eri maissa ja erityyppisissä yliopistoissa kehityskulut voivat olla erilaisia, Tuunainen tiivistää.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat