Mainos

Tutkimusten säteilymäärissä eroja

Isotooppitutkimuksissa potilaille aiheutuvat säteilyannokset ovat pienentyneet hieman viime vuosina. Säteilyturvakeskuksen (Stuk) mukaan tämä johtuu siitä, että sairaaloissa on opittu kiinnittämään entistä enemmän huomiota tutkimuksissa käytettäviin aineisiin.

Isotooppitutkimuksissa potilaille aiheutuvat säteilyannokset ovat pienentyneet hieman viime vuosina. Säteilyturvakeskuksen (Stuk) mukaan tämä johtuu siitä, että sairaaloissa on opittu kiinnittämään entistä enemmän huomiota tutkimuksissa käytettäviin aineisiin. -Potilaiden säteilyannokset vaihtelevat kuitenkin melkoisesti samoissakin tutkimuksissa, koska sairaalat käyttävät radioaktiivisia aineita eri määriä, arvioidaan Stukista. Stukin tuoreen selvityksen mukaan maassamme tehtiin toissa vuonna 51700 isotooppitutkimusta ja annettiin 2240 isotooppihoitoa. Määrät eivät ole olennaisesti muuttuneet kolmen viime vuoden aikana.

Helpottaa tiedon saantia

Isotooppitutkimuksissa käytettävät radioaktiiviset aineet hakeutuvat kemiallisten ominaisuuksiensa perusteella eri elimiin. Tutkittavasta elimestä saadaan tietoa, kun ainetta seurataan gammakameralla. Radioaktiivinen aine ruiskutetaan verenkiertoon, potilas nauttii aineen suun kautta tai hengittää sitä sumutteena. Selvityksen tehnyt ylitarkastaja Helinä Korpela pitää säteilyannosten vähenemistä myönteisenä, sama suuntaus on jatkunut Suomessa jo pitkään.

Korpelan mukaan sairaalassa pitäisi selvittää perusteellisesti, kuinka paljon radioaktiivista ainetta luotettava tutkimustulos edellyttää. Jos ainetta annetaan liikaa, säteilyannos kasvaa turhan takia. Jos taas määrä on liian pieni, tulos ei ole luotettava. Määrään vaikuttavat myös käytössä olevat laitteet. Myös Euroopan unionissa valmistellaan parhaillaan suosituksia radioaktiivisten lääkeaineiden käytölle. Stuk antaa niiden perusteella omat suosituksensa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.