Tutkimusryhmä: Amerikkalaisten tietämättömyys uhka turvallisuudelle

"Asetamme itsemme tarpeettomasti vaaraan itsepäisen yhden kielen käyttämisen ja muusta maailmasta tietämättömyytemme vuoksi", tuoreessa yhdysvaltalaisraportissa sanotaan.

Amerikkalaisista poliitikoista ja koulutusjärjestelmän asiantuntijoista koostuvan tutkimusryhmän mukaan amerikkalaisten vastahakoisuus opiskella ulkomailla ja tutustua muihin kulttuureihin voi aikaa myöten muodostua uhaksi kansalliselle turvallisuudelle.

-Olemme vahvasti sitä mieltä, että syyskuun 11. päivän tapahtumat merkitsivät herätystä, varoitusta siitä, että Yhdysvaltain piittaamattomuus maailmasta on uhka kansalliselle turvallisuudelle, sanotaan Strategic Task Force on Education Abroad -ryhmän raportissa. Ryhmää johtivat entinen opetusministeri Richard Riley ja entinen senaattori Paul Simon.

Raportin mukaan Yhdysvaltoja ja muuta maailmaa erottava kuilu tuli syyskuun 11. päivänä selvästi esille, kun amerikkalaisten oli pakko kysyä itseltään: Kuka tämän teki ja miksi kukaan haluaisi tehdä tällaista meille.

Ryhmän mukaan amerikkalaisten tietämättömyys muusta maailmasta on "kaiken kattavaa". Vain runsas prosentti amerikkalaisopiskelijoista lähtee opiskelemaan ulkomaille ja näistäkin 90 prosenttia viipyy kotimaan ulkopuolella korkeintaan yhden lukukauden. Liki puolet ulkomailla opiskelevista matkustaa Britanniaan, Italiaan, Espanjaan tai Ranskaan, kun taas esimerkiksi Kiina, Intia tai arabimaat kiinnostavat hyvin harvoja.

Ryhmä muistutti myös, että koko joukko amerikkalaisia suostuu puhumaan vain englantia, "mikä on heille kansallisen ylpeyden, ei häpeän aihe".

-Asetamme itsemme tarpeettomasti vaaraan itsepäisen yhden kielen käyttämisen ja muusta maailmasta tietämättömyytemme vuoksi. Niin voimakkaita kuin maamme ja taloutemme ovatkin, emme voi menestyä ja elää turvassa, jos emme ymmärrä kansainvälisten naapuriemme sanoja tai tekoja, raportissa sanotaan.

Ryhmä ehdottikin, että amerikkalaisille yliopistoille ja lukioille olisi tehtävä pakolliseksi vuoteen 2010 mennessä, että 20 prosentin oppilaista olisi opiskeltava ulkomailla. Vuoteen 2040 mennessä määrä olisi nostettava 50 prosenttiin.

(MTV3-STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat