Tutkimusjohtaja: Länsimaat osaltaan vastuussa Ukrainan tilanteesta

Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro pitää Ukrainan sotatoimien hyväksymistä virheenä.

Kangaspuron mukaan matkustajakoneen pudottamisen taustalla on Ukrainan hallituksen sotilasoperaation aiheuttama tilanteen kärjistyminen maan itäosassa.

Hänen mielestään länsimaat ovat osaltaan vastuussa tilanteen kärjistymisestä.

- Päivänselvä asia tämän jälkeen, että sotilaallisen ratkaisun tie on käyty loppuun. Oli erittäin suuri virhe minun näkemykseni mukaan, että Ukrainassa ryhdyttiin käymään, siinä vaiheessa Yhdysvaltain tuella, niin sanottuaa terrorismin vastaista sotaa. Se ei tuo eikä ole tuonut ratkaisua Itä-Ukrainan ongelmaan, vaan ainoastaan kärjistänyt tilannetta, josta täysin ulkopuoliset tahot ovat maksaneet. 

Kangaspuro sanoi MTV:n SuomiAreenassa, että vaikka Ukrainan kriisi on lisännyt jännitystä Yhdysvaltain ja Venäjän välillä, on liioittelua puhua kylmän sodan paluusta.

Tilanteeseen toivotaan nopeaa ratkaisua

Keskustan puheenjohtaja Paula Lehtomäen mukaan Euroopan unionin ja Venäjän väliset suhteet näyttävät huonoilta. 

- Euroopassa ei luoteta Venäjään. Epäluottamus on toisella puolella yhtä syvä ellei syvempi. Siitä huolimatta kriisi tulisi saada ratkaistua nopeasti.

Perussuomalaisten kansanedustaja Tom Packalenin mukaan tilanteesta tulisi luoda mahdollimman nopeasti kattava kokonaiskuva ja saada rauhanprosessi käyntiin. 

- Propaganda ja Venäjän syyllistäminen ei auta mitään, jos todisteita on niin, ne olisi hyvä esittää. 

SDP:n kansanedustaja Riitta Myller toivoo, että onnettomuus auttaisi "järjen löytymisessä".

- Tämä on niin suuri järkytys ja hätkähdyttävä asia. Voi vain miettiä, että tässä ei tapahdu järkiintymistä niin millaiseksi maailma muuttuu, jos ei uskalleta enää matkustaa ja lähteä liikkeelle.

Suomi Areenassa keskusteltiin Ukrainan tilanteesta ja koneturmasta. Keskustelussa olivat lisäksi mukana Venäjän Duuman Suomi-ryhmän sihteeri ja neuvonantaja Aleksander Belov, suurlähettiläs Heikki Talvitie sekä puolustuksen parlamentaarisen selvitysryhmän puheenjohtaja Ilkka Kanerva


Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja